Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин бачив протокол, де призначать нового спікера після відходу Кучми

Четвер, 15 січня 2004, 11:51
Спікер парламенту Володимир Литвин вважає, що політичні сили не хочуть проведення політреформи, оскільки вже розподілили посади після відходу Леоніда Кучми.

"Не секрет, що існують протоколи, де розписано, хто буде главою адміністрації президента, хто спікером, хто міністром внутрішніх справ. Тому сьогодні [депутати] виконують роль кріпаків, бо знають, що завтра поганятимуть цими людьми", – сказав Литвин.

За його словами, певні політсили блокують проведення політреформи, бо це їм невигідно: якщо її буде проведено, то на посади у виконавчій владі призначатиме не президент, а Верховна Рада.

Водночас Литвин звернув увагу на нелогічність дій політиків, які не хочуть політреформи, бо вона може звузити їх повноваження у разі перемоги на виборах президента.

"Президент матиме значно більші важелі впливу на парламент, якщо буде проведено політреформу [у варіанті Медведчука-Симоненка]. Він матиме повноваження розпустити парламент, впливати на місцеву владу…"

"Тоді президент може навіть паралізувати роботу уряду, якщо воюватиме з ним", – зазначив Литвин.

Він пояснив, що зараз президент може лише відміняти акти Кабміну, а після проведення політреформи акти уряду, з яким він незгодний, треба буде відправляти на експертизу у Конституційний суд.

"А це займе півроку часу!" – зауважив Литвин.

"У президента залишається такий потужний важіль впливу, як Рада національної безпеки! Він може через неї ухвалити будь-які рішення щодо звільнення будь-якого керівника", – додав Литвин.

Водночас спікер не погодився з думкою, що у президента збільшуються повноваження після ухвалення законопроекту Медведчука-Симоненка. "Ні, вони стають більш концентрованими", – додав він.

Литвин також розповів, що нещодавно у російській газеті "Ізвєстія" прочитав статтю "Звериные повадки", де на прикладі мавп доводилося прагнення людей до збільшення влади у своїх руках. Литвин виступив проти цього.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування