Ющенко: компроміс зірвали після ночі порозуміння

Четвер, 15 січня 2004, 13:42
Переговори про розблокування парламенту були обірвані на найбільш позитивному етапі – так прокоментував закриття сесії Верховної Ради лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

За його словами, у ніч із середи на четвер було розроблено три варіанти врегулювання парламентської кризи".

"Наша Україна" підтримувала варіант врегулювання, розроблений представниками "трійки". Згідно з цим варіантом, опозиція не погоджувалася на розгляд будь-яких змін до Конституції України, якщо не буде скасовано голосування підняттям рук від 24 грудня.

Ющенко сказав, що з опозиційним варіантом погодився і спікер парламенту Володимир Литвин та представники фракцій, які входять до складу більшості.

На думку Ющенка, кризу не вдалося розв’язати через тиск позапарламентських сил на провладну більшість, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Водночас, раніше спікер Володимир Литвин говорив, що компромісу не вдалося досягти, бо як більшість, так і опозиція втратили інтерес до політреформи.

Прогнозуючи найближчий розвиток конфлікту, Ющенко зазначив, що у лютому чи березні влада спробує за процедурою, аналогічною до тієї, що відбулася 24 грудня (голосування руками), проголосувати за зміни до Конституції 300 голосами.

За його словами, це приведе країну у стан державного перевороту. "Ми цього не допустимо. Сьогодні наша мета – зробити все, щоб кожен українець зрозумів суть протистояння, яке відбувається протягом останніх тижнів", – заявив лідер "Нашої України".

Ющенко переконаний, що "цей сюжет розвитку подій розроблений Банковою".

"Брутальний тиск на депутатів ведеться для того, щоб протягти через Верховну Раду законопроект №4105. Потім, очевидно, планується внести нові зміни, за якими президента оберуть парламентом вже у 2004 році", – зауважив лідер "Нашої України".

Він повідомив, що до Конституційного суду вже направлено подання про те, чи можна обирати президента на неповний термін. Ющенко вважає, що можна зі 100%-ю впевненістю прогнозувати, яким буде висновок КС, і після цього "начебто обраний на півтора роки президент залишиться на п’ять років".

"Головним наслідком так званої конституційної реформи, а насправді – державного перевороту стане те, що на бандитському "сходняку" президентом буде обраний Кучма", – каже Ющенко.

При цьому він додав, що "Наша Україна" буде робити все, щоб не допустити цього.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування