Ювілей президента

Четвер, 15 січня 2004, 14:04
Кримінальна справа проти аlma mater Кравчука не перешкоджає "есдекам" гучно святкувати ювілей Леоніда Макаровича

Схоже, Чернівці мають усі шанси повторити сумну долю Ужгорода й перетворитися на нову неформальну столицю СДПУ(О). Не було тижня, аби місто офіційно або напівприватно не відвідав бодай якийсь із стовпів новітньої української соціал-демократії.

Приводом для візиту може стати будь-що – бажання заступника голови СДПУ(О) (за сумісництвом – першого заступника глави адміністрації президента України) Юрія Загороднього відвідати дитячий будинок-інтернат для розумово відсталих дітей або необхідність нагородити народного депутата України Нестора Шуфрича "Золотим значком СДПУ (О)".

Нагадаємо, що це саме в Чернівцях відбулося передноворічне розширене засідання політбюро СДПУ(О), на якому ухвалили заяву із закликом до опозиції "підтримати політичну реформу та долучитися до участі в її реалізації".

Ба більше, за словами народного депутата-"нашоукраїнця" Віктора Короля, дійшло до того, що "заступник голови цієї партії, народний депутат Ігор Плужніков призначив себе тіньовим губернатором області".

"Ви що, не знаєте про що йдеться? – заявив він кореспондентові "Газети". – Тепер щодо кожної посади чи вирішення якогось питання треба радитись і узгоджувати все на його дачі, яка на околиці Чернівців".

Від суботи, 10 січня, буковинські "есдеки" отримали ще одну нагоду для святкування. Формальним приводом для урочистостей стало відзначення в області 70-річчя Леоніда Макаровича Кравчука.

Призначений щойно в липні новим губернатором Чернівецької області, а з листопада – ще й секретарем обкому СДПУ (О), Михайло Романів ухвалив розпорядження "Про відзначення в області 70-річчя від дня народження відомого державного діяча, першого президента незалежної України Л. М. Кравчука".

На відміну від решти розпоряджень голови ОДА, які зазвичай оприлюднює прес-служба ОДА, цей документ став набутком громадськості лише завдяки старанням журналістів.

Особливе обурення у представників політичних партій і блоків викликав той факт, що документ мало не наказує представникам органів влади, місцевого самоврядування та громадсько-політичних організацій краю зібратися за "круглим столом", аби обговорити тему: "Державність та перспективи соціал-демократії в Україні".

Саме тому від участі в заході відмовилися керівники обласних організацій СПУ, "Батьківщини" та "Нашої України".

У коментарі "Газеті" керівник регіонального представництва "Нашої України" Іван Демчак обґрунтував своє рішення тим, що "не бажає брати участі в заходах, організованих регіональними ставлениками СДПУ (О) на догоду своєму патрону на Банковій".

Тим паче, що відзначення ювілею лідера парламентської фракції СДПУ(О), за словами пана Демчика, дуже нагадує радянські часи, коли всі у примусовому порядку святкували дні народження партійних керівників.

Згідно з губернаторським розпорядженням, в аlma mater Леоніда Макаровича – Чернівецькому фінансово-економічному інституті, де в 1959 році він розпочинав свою трудову діяльність – оформили експозицію з матеріалами "про відомого державного діяча, першого президента незалежної України".

Однак і тут не обійшлося без традиційної "ложки дьогтю". Обласна прокуратура встигла оголосити про відкриття кримінальної справи проти посадовців цього інституту раніше, ніж обласна виконавча влада – про майбутню виставку в його стінах.

Як повідомив "Газеті" прокурор Чернівецької області Олександр Галкін, "триває розслідування кримінальної справи, порушеної проти посадових осіб Буковинського державного фінансово-економічного інституту, які впродовж 2000 і 2002 року, всупереч інтересам служби, шляхом складання фіктивних документів використали бюджетні кошти на суму 212 тис. грн., які були витрачені на обладнання автомашини".

До слова, традицію відзначати ювілеї саме в "малій столиці" об’єднаних українських есдеків ще у вересні минулого року започаткував екс-чернівчанин Ігор Плужніков. На його 45-річчя гостей, серед яких були голова президентської адміністрації, міністри та нардепи, звозили до Чернівців чартерними авіарейсами.

Упродовж години, тупцюючи разом із гостями в холі готелю, на початок дійства очікували губернатор Буковини та чернівецький міський голова. Затримку зумовило затяжне засідання політбюро СДПУ (О), на якому з партії виключали ще одного екс-чернівчанина – Олександра Зінченка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування