Виправдали торговців зброєю, які були вхожі до кабінету Кучми

Четвер, 15 січня 2004, 20:04
Суд італійського міста Турін завершив розгляд справи про нелегальні постачання зброї з України до колишньої Югославії і виніс виправдувальний вирок у відношенні всіх обвинувачуваних. Про це пише в четвер італійська газета la Stampa.

Суд виправдав обвинувачуваних у зв'язку з відсутністю факту злочину.

У телефонному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат одного з обвинувачуваних бізнесмена Олександра Жукова процитував фрагмент рішення суду.

"Беручи до уваги статтю 350 Кримінально-процесуального кодексу, суд виправдовує Дефермоса Костянтина, Жукова Олександра, Лебедєва Леоніда, Гарбера Марка, Федоренка Анатолія, Важника Андрія, Меданича Кузьму по обвинуваченнях у здійсненні злочинів, що були пред'явлені кожному з них, у зв'язку з відсутністю факту злочину", – сказано в рішенні суду.

Прокуратура Італійської Республіки обвинувачувала в злочинній змові з метою продажу української зброї в обхід санкцій ООН групу громадян Росії, Греції, Великобританії і Хорватії.

Дані обвинувачення базувалися на показаннях уродженця Києва Дмитра Стрешинського, якого в березні 2002 р. італійський суд присудив до 1 року і 11 місяцям позбавлення волі (умовно) і штрафу в 516 євро.

Як повідомлялося раніше відповідно до матеріалів справи, у 1992-94 рр. фірма GTI (Глобал Технолоджиз Інтернешнл), очолювана Стрешинським, здійснила перелік поставок зброї з України і Білорусії до колишньої Югославії в обхід санкцій ООН.

При цьому державним експортним організаціям України і Білорусії пред'являлися підроблені сертифікати кінцевого користувача.

Для пом'якшення власного покарання Стрешинський уклав угоду з правосуддям і дав показання проти низки українських посадових осіб і своїх колишніх компаньйонів по бізнесу в Москві.

На цій підставі італійська прокуратура висунула обвинувачення проти низки бізнесменів, зокрема співзасновників СП "Синтез Корпорейшн" (Росія).

У телефонному інтерв'ю агентству Жуков висловив задоволення результатом процесу. "Я задоволений тим, що судовий процес, що продовжувався більш 3 років, нарешті завершився і підтвердив мою повну непричетність до торгівлі зброєю, якою насправді займався Стрешинський і його фірми.

"Обвинувачення на адресу своїх колишніх компаньйонів знадобилися йому для того, щоб домогтися пом'якшення свого власного покарання", – сказав він.

Слухання по так званій справі "Стрешинський+8" почалися в Туріні в січні 2003 р. У ході судового процесу були заслухані показання декількох десятків свідків з боку захисту й обвинувачення.

Зокрема, перед італійським судом виступили українські громадяни, високопоставлені співробітники Служби безпеки України полковник Володимир Куліш і генерал-майор Олександр Шарков. Вони надали суду інформацію про діяльність Стрешинського в Україні.

Як повідомлялося раніше, у зв'язках із даною злочинною групою підозрювався нинішній міністр оборони Марчук.

Також багато писалося про те, що Жуков був вхожий у кабінети до високопоставлених чиновників, зокрема Кучми і тодішнього міністра внутрішніх справ нинішнього глави ДПАУ Кравченка.

Також Жуков вважався близьким до глави Одеської міськадміністрації Руслана Боделана
.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News