Опозиція перенесе центр боротьби з парламенту в Конституційний суд

П'ятниця, 16 січня 2004, 10:53
Опозиція переносить центр боротьби за додержання конституційності до Конституційного суду. Про це заявив голова парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, лідер УРП "Собор" Анатолій Матвієнко в коментарі, поширеному прес-службою партії.

Матвієнко повідомив, що вже підготовлено подання, за яким КС має дати тлумачення поняття "конституційний лад", що міститься в статті 5 Конституції, і визначитися – чи входить до цього поняття спосіб обрання президента України.

Якщо відповідь буде позитивна, то це автоматично означатиме, що перехід до обрання президента парламентом можна здійснити лише шляхом всенародного референдуму, вважає депутат.

Він заявив, що опозиція також вимагатиме визначитися щодо тотожності законопроекту №4105 і документа, “проголосованого” 24 грудня, в який, за його словами, "внесено півсотні суттєвих правок".

"Якщо КС визнає очевидне – йдеться про два різні законопроекти – то це означатиме, що перше читання законопроекту може відбутися лише на наступній, 5-й сесії", – каже Матвієнко.

Він також повідомив, що опозиція запропонує Конституційному судові оцінити можливість ухвалення змін до Основного Закону за відсутності закону про внесення змін до Конституції, необхідність ухвалення якого КС відзначив ще в 1998 році.

Матвієнко відзначив конструктивний в цілому характер розмови – і водночас низький рівень поінформованості суддів щодо того, що ж відбувається навколо конституційної реформи у Верховній Раді.

Зокрема, зазначив він, судді досі не бачили того тексту, який було проголосовано більшістю й комуністами 24 грудня, і "не уявляють рівня його невідповідності законопроектові Медведчука-Симоненка №4105, щодо якого КС дав раніше позитивний висновок".

Матвієнко окремо поінформував суддів про наслідки обговорення в парламентському комітеті з питань державного будівництва і місцевого самоврядування ситуації, яка склалася в Мукачевому "після усунення Кучмою законно обраного міського голови Петьовки та призначення виконувача обов’язків мера з табору СДПУ(О)".

Як відомо, конституційність цього указу глави держави вже опротестувала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

На думку парламентського комітету, очолюваного Матвієнком, КС при розгляді цього питання повинен взяти до уваги не лише неконституційність самого президентського указу, а й низку тяжких наслідків, які він потягнув за собою, фактично "вивівши стероризоване міліцією Мукачеве за рамки правового поля України".

Як відомо, група опозиційних депутатів парламенту відвідала у четвер Конституційний суд, де мала розмову практично зі всім його складом на чолі з головою КС Миколою Селивоном.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування