Соціалісти знають, що буде після того, як Кучма протягне зміни до Конституції

П'ятниця, 16 січня 2004, 13:27
Соціалістична партія вважає, що в разі внесення змін до Конституції президент Кучма зможе управляти державою до безкінечності, маючи підконтрольний йому парламент.

Про це говориться в заяві політвиконкому і парламентської фракції СПУ, підписаній лідером партії Олександром Морозом, що розповсюджена у п'ятницю прес-службою партії.

У заяві відзначається, що основною причиною всіх конфліктів у парламенті є втручання адміністрації президента і глави держави в його роботу.

Соціалісти зазначають, що "режим" намагається використати ініціативу опозиції щодо політичної реформи так, "щоб при здійсненні її вона за формою була демократичною, а насправді залишила при владі всіх нинішніх з усіма способами узурпації влади".

Вони підкреслюють, що способом "досягнення повної і остаточної узурпації влади" є вибори президента парламентом. Зокрема відзначається, що такий намір переслідував проект конституційних змін Степана Гавриша, що передбачав право уже нинішнього парламенту нинішнього року проводити такі вибори.

"Заміна цього варіанту на той, що в кінці грудня був відправлений до Конституційного суду, не змінює суті справи. Його перехідні положення про вибори президента всенародно на півтора роки (?!), а згодом про обрання парламентом можна легко обійти, щоб до нової процедури приступити нинішнім складом парламенту, оскільки вона передбачена в змісті проекту змін Основного Закону", – наголошують соціалісти.

Вони нагадали, що вимога вилучити з цього законопроекту зміни стосовно обрання президента Верховною Радою та "безпідставні заперечення" більшості і були причиною конфлікту 23-24 грудня.

"Опозиція намагалася доступними, хай не в усьому коректними, методами не допустити ухвалення сумнівного проекту, оскільки це становить величезну небезпеку для долі демократії, для народу України", – говориться в заяві.

Соціалісти також наголошують, що опозиція елементарно досягла б поставленої мети, якби фракція комуністів у цій ситуації не діяла спільно з більшістю.

"Не посягаючи на право кожної партії вступати в ситуативні союзи і коаліції, зауважимо, що основна аргументація комуністів — необхідність поступового скасування інституту президента – ніяк не підкріплюється змістом змін до Конституції і тому не може братися до уваги", – зазначають вони.

"Тим не менше, голосування відбулося з безцеремонним порушенням регламенту, що саме по собі дозволяє в будь-який час визнати його незаконним. Так не можна чинити ні з яким законом і в жодному разі — з Конституцією", – наголошується в заяві.

В своїй заяві соціалісти також змоделювали можливу ситуацію через кілька місяців після внесення змін до Конституції.

"Діючий президент одержує повноваження розпускати парламент в разі необрання президента — нового чи нинішнього. "Може" (так написано в Конституції), але не розпускає, маючи домовленість зі своєю більшістю. І продовжує управляти до безкінечності, або, розпустивши парламент, формує новий, повністю залежний від режиму", – прогнозують у заяві соціалісти.

Соціалісти зазначають, що такої ситуації можна було б уникнути, якби більшість погодилась на єдину умову опозиції – вилучення із законопроекту норм, що стосуються можливості обрання президента Верховною Радою.

Вони відзначають, що з 12 по 15 січня опозиційні фракції використали всі можливості для компромісу.

"Врешті, більшість визнала необхідність такого кроку, але віднесла його на час остаточного голосування на наступній сесії. Це ставить під сумнів щирість намірів і дає можливість збереження нинішнього порядку обрання президента. Небезпека посилюється тим, що передбачається лише одне голосування за весь законопроект", – говориться в заяві.

Соціалісти ще раз заявляють, що політична реформа для України невідкладна, їй немає альтернативи, але "тільки тоді, коли вона віддає реальну владу народові, а не зберігає її в руках злочинних кланів".

Соціалісти висловлюють сподівання на підтримку українського суспільства, оскільки "опозиція бореться за його право бути господарем у своїй державі, за перемогу над тими силами, котрі кинули Україну в найглибшу економічну, соціальну і політичну кризу".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування