ЛИТВИН ОБІЦЯЄ ПРЯМІ ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА І НЕ РОЗПУСКАТИ ПАРЛАМЕНТ. І ВИЗНАЄ ТИСК МЕДВЕДЧУКА

Субота, 17 січня 2004, 12:15
Спікер парламенту Володимир Литвин стверджує, що у 2004 році відбудуться всенародні вибори президента. Про він сказав у інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Переконаний, вони будуть всенародними не тільки 2004 року. Оцінка сьогоднішньої ситуації, існуючий розкид думок дозволяють мені зробити подібне твердження", – сказав Литвин.

Говорячи про парламентську кризу, Литвин сказав, що для її розв'язання "в силу обставин" йому довелося діяти самостійно.

У четвер він збирався запропонувати депутатам прямо на поточній сесії проголосувати постанову, де із законопроекту №4105 (Медведчука-Симоненка) вилучалась норма про вибори президента парламентом. За словами спікера, цю пропозицію підтримали три опозиційні фракції.

"Але, відчувши атмосферу зали, зрозумів, що ні про яке конструктивне обговорення мови не може бути. Наростало глухе незадоволення і відкрите обурення депутатів, як з боку опозиції, так і з боку більшості, і я змушений був закрити сесію", – пояснив Литвин.

Литвин також зазначив, що про свої ідеї розповів в інтерв’ю УТ-1. "Щоправда, з огляду на зрозумілі причини в ефір це не потрапило", – додав він.

Коментуючи позицію фракцій більшості, Литвин сказав, що "в їхньому середовищі переважало бажання відкласти вирішення цієї проблеми".

На питання, чи можна на політреформі ставити хрест, Литвин зауважив:

"Так я не сказав би, у мене є деякі пропозиції і деякі надії. Крім іншого, я хочу написати листа кожному депутату, виклавши шлях виходу з кризи. Я вже казав: шлях реформи ми повинні зробити найкоротшим і найефективнішим, інакше це почне працювати проти стабільності держави. Зміна Конституції — це потрясіння, його не можна затягувати".

Відповідаючи на питання журналіста, Литвин сказав, що "до цього часу" і Леонід Кучма, і Віктор Янукович, і Віктор Медведчук були зацікавлені в реформі. "А далі – життя покаже".

Коментуючи можливість розпуску парламенту, якщо протягом 30 днів однієї сесії парламент не може відкрити пленарних засідань, Литвин сказав, що "про це кричать ті, хто найбільше цього боїться".

"Ніхто не може розпустити парламент. Я можу самостійно, у разі гострої необхідності, прийти в зовсім порожній зал, відкрити сесію і закрити її. І норму Конституції буде виконано", – додав спікер.

Литвин також підтвердив, що глава адміністрації президента Віктор Медведчук здійснює вплив на діяльність Верховної Ради.

"Якби я сказав, що не впливає, це було б нещиро. Впливає, і дуже сильно", – сказав Литвин з приводу ролі Медведчука у парламентському житті.

Литвин сказав, що не може однозначно охарактеризувати вплив Медведчука, добре це чи погано. "Якщо він допомагає консолідувати зусилля для ухвалення необхідного країні законопроекту — то це добре. А якщо дії спрямовані не на стратегію, а й на тактику, то це не може бути прийнятним".

"Стосунки у нас нормальні, ми не можемо перетинатися ні в політиці, ні в економіці. Спілкуємося ми не дуже часто, я сказав би — у міру необхідності", – додав спікер.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...