Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вердикт по "Одеса-Броди" відкладається на два тижні

Субота, 17 січня 2004, 13:38
Американська компанія Energy Solutions 15 січня звернулася в Міністерство палива й енергетики України з проханням продовжити термін контракту на проведення дослідження варіантів використання нафтопроводу до 31 січня цього року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства палива й енергетики в суботу.

За її даними, проект по розробці техніко-економічного обґрунтування використання нафтопроводу завершується 19 січня 2004 року. Energy Solutions у своєму листі вказує, що готова надати заключний звіт, як того вимагають контрактні зобов'язання.

Однак з метою удосконалення проектного дослідження просить про додатковий термін для аналізу інформації, що ввійде в заключну частину звіту", – говориться в прес-релізі.

Як повідомлялося, у четвер джерело в Мінпаливенерго повідомило агентству про те, що передача рекомендацій нібито уже відбулася.

За його даними, американська компанія зокрема пропонує Україні прийняти пропозицію компанії ТНК-BP про тимчасовий реверс трубопроводу на період не більш трьох років, пояснюючи таке обмеження можливістю появи додаткових шляхів транспортування каспійської нафти в Європу.

Одночасно Energy Solutions вважає, що в довгострокових планах транспортування каспійської нафти є найбільше оптимальним варіантом для України.

У прес-службі "Укртранснафти" агентству підтвердили факт наявності в розпорядженні компанії копії звіту Energy Solutions.

У той же час міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов у п'ятницю спростував факт передачі в міністерство висновків американського консультанта і підкреслив, що остаточне рішення про напрямок роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" буде прийматися до 1 лютого відповідно до доручення президента.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн у рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні кілька місяців ведеться полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу – для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря – для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР висловила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на три роки для заповнення "Одеса-Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти в рік для прокачування.

Мінпаливенерго в жовтні провело тендер на підготовку ТЭО роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у реверсном режимі, переможцем якого 20 жовтня стала Energy Solution LLC.

Технічна задача містить у собі, зокрема, оцінку попиту на ринках Європи на додаткові 9 млн. тонн російської нафти, що буде прокачана маршрутом Броди – нафтотермінал "Південний" (Одеса), діапазону припустимих тарифів на прокачування і перевалку, при яких цей маршрут може ефективно конкурувати з альтернативними маршрутами експорту російської нафти (через Одесу, Новоросійськ, Приморськ).

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...