Консорціум запрацює з 1 лютого. Німці ще думають

Субота, 17 січня 2004, 13:55
Україно-російський газотранспортний консорціум почне роботу з 1 лютого 2004 року, коли він приступить до проектування нового газопроводу від Богородчан (Івано-Франківська обл.) до Ужгорода (Закарпатська обл.).

Про це повідомив голова правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Юрій Бойко на семінарі для журналістів у суботу в Києві.

"Варіант дозволяє нам сказати, що ми повною мірою дотримали інтереси України. Ми одержали додатково ресурс у країну. Причому, в короткий термін ми почнемо вже реалізацію проекту. Протокол ми підписали зі своєї сторони, російська сторона парафувала і, я думаю, що підпише", – сказав він.

За його словами, модель існування газового консорціуму виглядає так: на основі додаткових ресурсів, наданих по газопроводах "Торжок-Долина" і "Іванцевичи-Долина", газотранспортний консорціум будує додаткову ділянку газопроводу в напрямку "Богородчани-Ужгород" довжиною приблизно 300 км, що дозволить залучити значну кількість інвестицій в Україну й одержати додаткову роботу.

"Обсяг інвестицій і обсяг робіт уточнюються до 1 лютого, і з 1 лютого починається проектування цієї ділянки, тобто практична реалізація політичної заяви двох президентів, а потім трьох", – підкреслив глава НАК.

Як повідомив Бойко, вся інформація про проект надана німецькій стороні, і наступного тижня очікується приїзд її представників у Київ для проведення переговорів у рамках "формату трьох".

На його думку, німецька сторона до 1 лютого повинна визначитися зі своєю участю в проекті, після чого буде проведена нарада високих договірних сторін.

Глава "Нафтогаз Украини" уточнив, що будівництво ділянки "Богородчани-Ужгород" є першим етапом раніше презентованого проекту з будівництва газопроводу "Олександрів Гай (Казахстан) – Новопсков (Україна) – Ужгород" для транспортування середньоазійського газу. "Просто почали будувати з заходу", – сказав він.

Напередодні віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив журналістам, що будівництво трубопроводу "Богородчани-Ужгород" дозволить збільшити пропускну здатність газотранспортної системи на зазначеній ділянці на 8 млрд. кубометрів природного газу на рік.

Росія й Україна створили ТОВ "Міжнародний консорціум з керування і розвитку газотранспортних мереж України" на паритетних засадах. На початку листопаду 2002 року "Нафтогаз України" і російський "Газпром" підписали установчі документи.

Консорціум на взаємовигідних умовах має намір забезпечувати транспортування газу, а також надійність, безпеку і стабільність функціонування газотранспортної системи України.

Рада учасників консорціуму наприкінці серпня 2003 року доручила "Нафтогаз України" і "Газпрому" при участі консультантів розробити і передати їй до 1 грудня 2003 року уточнене техніко-економічне обґрунтування проекту будівництва, схеми фінансування, розрахунки по завантаженню нового газопроводу "Олександрів Гай – Новопсков – Ужгород" потужністю до 28 млрд. кубометрів у рік. Однак пізніше термін був продовжений до 1 березня.

Потужність газотранспортної системи України на вході складає 170 млрд. кубометрів у рік, на виході – близько 130-140 млрд. кубометрів.

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування