Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політреформу Медведчука-Симоненка треба пригальмувати

Понеділок, 19 січня 2004, 11:20
Законопроект Медведчука-Симоненка можна розглядати в Конституційному суді лише після завершення розгляду двох конституційних подань опозиції.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, лідер УРП "Собор" Анатолій Матвієнко, повідомляє прес-служба партії.

Автором одного з цих подань є сам Матвієнко. Згідно із цим поданням, Конституційному судові пропонується дати офіційне тлумачення поняття "конституційний лад", наявного в статті 5 Конституції України, а відтак визначити, чи є перехід до обрання президента парламентом зміною конституційного ладу України.

Якщо відповідь Конституційного суду буде позитивною, то це означатиме, що перехід до обрання президента у Верховній Раді може бути здійснено лише за результатами всенародного референдуму, вважає Матвієнко.

Матвієнко також підтримав ідею, висловлену координатором депутатської "більшості" у Верховній Раді Степаном Гавришем, щодо організації круглого столу представників влади та опозиції за участю президента України Леоніда Кучми.

Метою круглого столу має стати пошук шляхів виходу з сьогоднішньої конституційної кризи в державі, яка може мати тяжкі наслідки для демократичних перспектив України.

Матвієнко ще раз підкреслив: він надалі вважає за необхідне розділяти питання майбутнього України та гарантій для окремих постатей нинішньої влади. На його переконання, тільки так конституційну реформу "може бути проведено не ситуативно, а в ім’я стратегічних інтересів суспільства".

Матвієнко також підтримав ідею Олександра Мороза про проведення ще до третього лютого позачергової парламентської сесії, на якій буде продовжено пошук шляхів для подолання інспірованої владою кризи та оптимального реформування системи влади з метою недопущення надалі будь-яких проявів диктатури.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...