В УКРАЇНСЬКИХ ЗМІ ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ ПАРЄ ВИСВІТЛЮЄТЬСЯ ЗА ТЕМНИКАМИ

Понеділок, 19 січня 2004, 11:47
Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка заявляє, що візит делегації ПАРЄ в українських ЗМІ висвітлюється за темниками.

Про це йдеться в коментарі депутата, поширеному прес-службою комітету.

"Побіжний аналіз повідомлень українських телеканалів щодо візиту делегації ПАРЄ свідчить, що керівники інформаційного простору грубо підставляють президента України, примушуючи ЗМІ висвітлювати цей візит за темниками", – зазначає Томенко.

Він відзначає, у повідомленнях найбільших національних телеканалів 17 січня, в день приїзду делегації ПАРЄ, повідомлення збігалися "ледь не слово в слово".

Зокрема синхрон програми "Подробиці" телеканалу Інтер звучав так: "в письме на имя руководителя украинской делегации в ПАСЕ говорится, что докладчики планируют общаться с представителями только 4-х из 12 парламентских фракцій – "Нашей Украиной", БЮТ, СПУ и КПУ".

"Вісті" каналу УТ-1 зазначали, що "генеральний секретар ПАРЄ Бруно Халлер надіслав голові української делегації у ПАРЄ Борису Олійнику листа, в якому просив посприяти організації цього візиту. Серед прохань – організація зустрічей... Але в листі названо лише 4 фракції "Наша Україна", КПУ, СПУ, БЮТ".

ТСН, "1+1" повідомляла, що "Генсек Ради Європи звернувся до голови української делегації в цій організації Бориса Олійника з проханням посприяти членам Моніторингового комітету Анні Северинсен та Ренаті Вульвен в організації зустрічі в Києві з представниками "Нашої України", Компартії, соціалістів і БЮТ... представники Ради Європи мають намір вислухати лише одну сторону українського політичного процесу".

Томенко відзначає також, що на всіх цих телеканалах коментарі з приводу візиту делегації ПАРЄ взято лише у двох українських експертів. "Всі телеканали дають практично ідентичні коментарі цих двох експертів", – додає він.

Так, телеканал Інтер подав коментар пана Кулика, директора Центру досліджень громадянського суспільства, який зазначив, що "складається враження, що представники моніторингового комітету ПАРЄ мають намір вислухати лише одну сторону. Така упереджена позиція більш схожа на позиція прокурора чи обвинувача від опозиції, ніж на позицію "третейського судді".

Інший експерт Київського центру політичних досліджень та конфліктології Толпиго говорив в ефірі каналу, що "якщо питання виглядає так, що це виглядає як приїзд інспекції, високого начальства, перед яким ми маємо звітувати, то підстав для цього немає".

В той же час "1+1" подало наступний коментар Кулика: "представники Ради Європи мають намір вислухати лише одну сторону українського політичного процесу".

А УТ-1 дало такий коментар Толпиги: "Мені здається, що та інформація, на яку спирається ПАСЄ, в значній мірі йде все-таки більше від опозиції, ніж від провладних сил. На мій погляд, тут є деякий перекіс".

В той же час Кулик заявив УТ-1, що "складається враження, що представники моніторингового комітету ПАРЄ мають намір вислухати лише одну сторону. Така упереджена позиція і таке ставлення більш схожа на роль прокурора з боку опозиції, ніж на роль третейського судді".

При цьому Томенко наголосив, що акцент на зустрічах представників ПАРЄ з опозиційними фракціями є "не просто взятим з темника, а ще й є відвертою неправдою".

"Річ у тім, що делегація ПАРЄ, відповідно до програми візиту, розповсюдженої офіційним інтернет-сайтом Парламентської Асамблеї Ради Європи, запланувала зустрічі зі спікером Верховної Ради, главою адміністрації президента, головою Конституційного суду, міністром юстиції тощо", – зазначив він.

"Застосування владою грубої технології "темників" дискредитує владу, яка не бажає забезпечити право громадян на свободу слова", – вважає Томенко.

Він наголосив, що своїми діями щодо висвітлення візиту делегації ПАРЄ "українська влада наочно продемонструвала, що нехтує попередніми рекомендаціями цієї авторитетної європейської організації".

Томенко нагадав, що в попередніх рекомендація ПАРЄ від 21 січня 2003 року №1589 у статті 6 було наголошено, що "згідно зі свідченнями численних журналістів та висновками парламентських слухань щодо свободи слова та цензури, адміністрація президента видає інструкції засобам масової інформації щодо висвітлення основних політичних подій".

"Нині делегація ПАРЄ в Україні може на власні очі переконатися, що за останній рік ситуація у цій сфері мало змінилася", – сказав Томенко.

Як відомо, 18-20 січня з візитом в Києві перебувають доповідачі ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен і Ренате Вьольвенд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News