До Януковича і Азарова приїхали інспектори

Понеділок, 19 січня 2004, 11:55
В понеділок у Києві розпочала роботу оціночна місія Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

У перший день візиту експерти FATF зустрічаються з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем та першим віце-прем'єр-міністром - міністром фінансів України Миколою Азаровим, повідомив Віталій Лук'яненко – радник першого віце-прем'єр-міністра – міністра фінансів України.

Азаров є головним координатором діяльності державних органів України щодо організації боротьби з відмиванням злочинних капіталів.

Програмою перебування міжнародних експертів передбачено ознайомлення з імплементацією законодавства в цій сфері, діяльністю центральних органів державної виконавчої влади та громадських організацій щодо боротьби з відмиванням "брудних" грошей.

Для оцінки ролі й практичної готовності регіональних структур, задіяних у сфері протидії відмиванню злочинних капіталів, експерти FATF відвідають Одеську область.

За результатами проведеної роботи експертна група підготує та подасть Європейській контрольній групі звіт.

Цей документ буде розглянуто на пленарному засіданні FATF у лютому поточного року для вирішення питання про виключення України з "чорного" списку країн, які не співпрацюють у сфері боротьби з відмиванням грошей, одержаних злочинним шляхом.

До складу місії, яка оцінюватиме ефективність створеної в Україні протягом минулого року Національної системи боротьби з відмиванням "брудних" грошей, увійшли експерти з Великої Британії, Нідерландів, Росії, США, Франції та Швеції.

Наприкінці вересня 2003 року на Стокгольмському пленарному засіданні FATF урядова делегація України успішно представила імплементаційний план боротьби з відмиванням "брудних" грошей.

Як відзначила Європейська контрольна група FATF, імплементаційний план, поданий Україною, був ґрунтовним, містив всю необхідну інформацію та став доброю основою для роботи експертної місії.

Нагадаємо, що група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) була створена у 1989 році на зустрічі керівників країн "великої сімки" у Парижі.

Мета діяльності – дослідження методів та тенденцій відмивання грошей, розгляд та аналіз вжитих заходів у цій сфері на національному і міжнародному рівні та визначення перспективних завдань боротьби з цим явищем.

У 1990 році FATF розробила Сорок рекомендацій, які визначають загальні засади боротьби з відмиванням грошей і призначені для універсального застосування усіма країнами.

З урахуванням змін у тенденціях відмивання коштів, Сорок рекомендацій переглядалися у 1996 та 2003 роках.

У 2000 році FATF склала список країн, які не співпрацюють у сфері боротьби з відмиванням "брудних" грошей, який дістав назву “чорного” списку, та включила до нього 23 країни.

Україну включено до "чорного" списку у вересні 2001 року.


УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування