Кучма не поїхав в Берлін через здоров'я, і Тарасюк сам доводив Ферхойгену, що Україна – не Іорданія

Понеділок, 19 січня 2004, 14:07
Президент Кучма не брав участі у форумі Бертельсманна, що проходив 9-10 січня в Берліні, через стан здоров'я. Таку думку висловив голова парламентського комітету з питань Європейської інтеграції, член "Нашої України" Борис Тарасюк.

Коментуючи свою нещодавню участь у Міжнародному форумі фундації Бертельсманна донецькому виданню "Салон", Тарасюк зазначив, що це дуже престижні зібрання, в яких беруть участь лідери багатьох провідних держав.

"До речі, на цей захід, окрім мене, було запрошено і Леоніда Кучму. Проте він, незважаючи на те, що перебував у Німеччині, в Баден-Бадені, на Форум не прибув. Очевидно, зважаючи на стан здоров’я", – зазначив він, повідомляє прес-служба НРУ.

"Моя участь не є випадковою, для мене вона стала традиційною. Я розумів, що під час цієї зустрічі обов’язково будуть підніматися питання взаємодії з новими сусідами розширеної Європи. Тому готувався, щоб висловити свою точку зору з приводу стосунків ЄС та України", – сказав Тарасюк.

Він повідомив, що у своєму виступі комісар ЄС Гюнтер Ферхойген зробив коментар щодо України, який, на його думку, "є неприйнятним для нашої країни".

Зокрема, за словами Тарасюка, від відніс Україну до групи країн, котрі не хочуть приєднання до ЄС. Україна була згадана поряд з Росією, Білоруссю, Єгиптом, Марокко, Йорданією.

"Почувши згадку про Україну в такій інтерпретації, я не зміг промовчати. Я звернув на це увагу, і мій виступ підтримали деякі учасники Форуму", – сказав Тарасюк.

"Ферхойген, у свою чергу, після мого виступу фактично змінив свою точку зору стосовно України", – зазначив він.

Тарасюк відзначив, що ЄС не має чіткої політики й концепції щодо стосунків з Україною. "Ми повинні і далі вживати заходів, щоб ЄС змінив своє ставлення до України. Я усвідомлюю, що такі зміни можливі лише після зміни політичної системи в Україні", – сказав він.

Тарасюк наголосив, що опозиція "не прагне нашкодити, вона відшукує найкоротші шляхи, аби донести інформацію про те, що відбувається, іноземним партнерам". Тому що Україна має обов’язки перед НАТО і ЄС, котрі не виконує.

"Президент або уряд не казатимуть, що ці зобов’язання не виконуються. Щоб повідомити про це європейській спільноті, я виступив на Форумі", – сказав він.

"Навіть в разі, якщо б уся опозиція замовкла і не промовила ані слова, невже хтось не розуміє, що тут є посольства закордонних країн. Їх основна мета – розвивати стосунки з Україною, інформувати свої столиці про те, що тут відбувається. Тому на Заході не можуть не знати, що у нас відбувається", – додав він.

Тарасюк відзначив, що в форумі взяли участь лідери трьох країн, п’ять прем’єр-міністрів та десять міністрів закордонних справ або оборони. Це було перше зібрання високого рівня в цьому році, яке було присвячено розвитку Європи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...