Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук розповів, що Ющенко особисто дякував йому за голосування підняттям рук

Понеділок, 19 січня 2004, 18:19
Глава адміністрації президента Віктор Медведчук відкидає існування конституційної кризи в Україні.

Про це він заявив під час розмови з доповідачами моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен і Ренатою Вольвенд, повідомляє прес-служба президента.

Медведчук пояснив співрозмовникам, що "конституційної кризи не існує, оскільки реформа відбувається згідно з чинною Конституцією і українським законодавством, що підтвердив, зокрема, Конституційний суд".

Стосовно бурхливих подій в парламенті, то вони не раз відбувалися у парламентах інших країн (Італії, Великобританії, Японії), причому ніхто не говорив ні про яку "кризу".

Медведчук відзначив, що однією з цілей політреформи є "відхід від авторитарної системи, залишки якої успадковані нами від радянської суперцентралізованої системи управління".

Він сказав, що відкладання реформи на термін після 2004 року означало б фактично відмову від її проведення.

Медведчук розповів співрозмовникам про те, що обговорення різних аспектів політичної реформи почалося ще в 1998 році. Причому активну роль в цьому процесі відігравали опозиційні партії – як ліві, так і праві.

"В 2002 році – пояснив він, - президент Кучма систематизував пропозиції різних партій і парламентських фракцій і проголосив початок реформи, яка тепер вступила в свою завершальну фазу".

Медведчук передав Северінсен і Вольвенд всі пов'язані з цим проекти за минулі п'ять років, а також тексти чотирьох рішень Конституційного суду, що роз’яснюють окремі процедурні питання внесення змін у Конституцію.

На питання про імперативний мандат (виключення з фракції за її рішенням, що тягне позбавлення мандату), Медведчук пояснив, що це положення не входило в початковий варіант реформи і з'явилося в проекті №4105 на вимогу комуністів.

"На імперативному мандаті наполягали також представники соціалістів і частина "Нашої України" ще з 2001 року", – наводить слова Медведчука прес-служба президента.

Він пояснив, що оскільки фракції більшості не мають конституційної більшості у Верховній Раді, проведення реформи вимагало пошуку союзників і взаємних поступок.

Северінсен і Вольвенд поставили також питання про законність голосування підняттям рук, що відбулося 24 грудня. За словами Медведчука, Конституційний суд своїм рішенням роз'яснив, що "особисте голосування народного депутата означає його безпосереднє волевиявлення, незалежно від способу голосування".

Він відзначив, що під законопроектом №4105 поставили свої підписи всі 276 депутатів.

Медведчук нагадав також про прецедент, що мав місце в січні 2000 року. Тоді більшість депутатів Верховної Ради, яка зібралася в Українському домі, провела низку голосувань підняттям рук.

Законність прийнятих тоді рішень сьогоднішніми критиками "голосування підняттям рук" не піддається сумніву.

Медведчук відзначив також, що один з лідерів опозиції, тодішній прем'єр Віктор Ющенко, особисто дякував тоді Медведчуку, який головував на тому засіданні як віце-спікер Верховної Ради, за проведення голосування щодо обрання Стельмаха главою Нацбанку.

На питання представників ПАРЄ про рішення Конституційного суду щодо можливостей для президента Кучми брати участь в президентських виборах-2004 Медведчук відповів, що рішення Конституційного суду є "юридично бездоганним".

Медведчук "навів юридичні аргументи на користь своєї думки".

Таким чином, сказав Медведчук, діючий президент має повне право брати участь в президентській виборчій кампанії 2004 року.

Представники Моніторингового комітету ПАСЕ подякували Медведчуку за змістовну бесіду і підкреслили, що з погляду Ради Європи будь-які конституційні зміни є внутрішньою справою України.

Єдине, що турбує Раду Європи – щоб ці зміни сприяли демократичному розвитку і проходили демократичним шляхом.

"Представники ПАРЄ передали президенту Кучмі побажання найшвидшого одужання", – зазначає прес-служба глави держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування