Лавринович в присутності Северінсен відхрестився від політреформи

Понеділок, 19 січня 2004, 18:49
Міністерство юстиції і особисто керівник відомства Олександр Лавринович не брали участі у розробці проекту змін до Конституції. Про це повідомив сам Лавринович на зустрічі з доповідачами ПАРЄ Ханне Северінсен і Ренатою Вольвенд.

Перед цим Северінсен і Вольвенд висловили свою стурбованість, що в проекті №4105, ухваленому в першому читанні, на 5 років подовжується право Генеральної прокуратури здійснювати загальний нагляд за дотриманням законодавства.

"Це є кроком назад", – сказала Северінсен. Як відомо, в 1995 році, вступаючи до Ради Європи, Україна обіцяла скасувати цю норму.

Северінсен сказала, що відомство Лавриновича безпосередньо відповідає за виконання зобов'язань Україною.

На що Лавринович відповів, що Мін'юст не брав участь у розробці законопроекту і може виступати, тільки висловлюючи свою точку зору. Він також додав, що сам "не у великому захопленні" від такої норми.

Вольвенд висловила застереження щодо іншої норми змін до Конституції – обмеження терміну перебування суддів на посаді 10 роками. Вольвенд зазначила, що це "може звузити незалежність судочинства".

"Я не вважаю, що термін обрання суддів є ключовим, щоб забезпечити незалежність суддів", – сказав на це Лавринович.

Він нагадав, що під час всенародного обговорення політреформи "велика кількість людей виступили, щоб обирати суддів на визначений термін". (Зараз за Конституцією судді обираються безстроково, крім тих, які обираються вперше; перший термін – 5 років).

Доповідачі ПАРЄ також запитали Лавриновича, коли заклади пенітенціарної системи перейдуть у підпорядкування Мін'юсту. На що міністр сказав, що закон про це ухвалено в першому читанні.

Северінсен і Вольвенд не питали Лавриновича про суть перерозподілу повноважень між президентом і парламентом в наслідок політреформи, так само не підіймали тему голосування руками.

Зустріч Лавриновича і доповідачів відбувалася у присутності журналістів.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування