Доповідачі ПАРЄ можуть рекомендувати санкції проти України

Понеділок, 19 січня 2004, 19:19
Координатор парламентської більшості Степан Гавриш не виключає, що за підсумками роботи в Україні співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи можуть рекомендувати ввести санкції щодо української держави.

"Окремі деталі, позиції свідчать про те, що такі рекомендації ПАРЄ будуть запропоновані", - сказав Гавриш у понеділок в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми вважаємо, що це (проведення конституційної реформи) – винятково українська справа, ми прозорі й відкриті для будь-яких моніторингів і пояснень".

"Ми вважаємо, що нас потрібно підтримати, тому що ми робимо усе для того, щоб у майбутньому влада в Україні ніхто не міг узурпувати", - додав він.

Разом з тим парламентарій висловив упевненість, що санкції введені не будуть:

"Не вірю. Україна - друга за територією й одна із самих численних країн Центральної Європи. Це серйозний геополітичний баланс, що впливає на багато факторів сучасного європейського і світового розвитку, і ПАРЄ не може ухвалювати рішення тільки під впливом дипломатів війни від України".

"Ми (парламентська більшість) діємо в конституційному руслі, спираючись на рекомендації ПАРЄ і Венеціанської комісії як щодо самої демократії, так і принципів влади, що сконструйована в законопроекті №4105, побудована на європейських традиціях і багаторічному українському досвіді становлення держави", - відзначив координатор.

Прогнозуючи розвиток подій у парламенті на наступній сесії, Гавриш висловив думку, що "усе буде залежати від позиції ПАРЄ".

"Якщо вона не підтримає радикальну частину опозиції, так би мовити, людей війни в парламенті, і не введе ніяких санкцій проти України, то парламентська робота буде почата відповідно до регламенту", - сказав він.

"Якщо таке рішення буде прийнято, і ПАРЄ встане на сторону певних політичних сил в Україні, буде обслуговувати їхні політичні інтереси, то, звичайно, конфлікт у сесійній залі досягне апогею, і ми ще більше ускладнимо політичну ситуацію", - сказав Гавриш.

Він також вважає, що опозиція "налаштована войовничо".

"Якщо вона не змінить логіку політичних оцінок, то боротьба проти політичної реформи буде продовжуватися до моменту голосування в 300 голосів", - підкреслив депутат.

Як повідомлялося, 29 січня на сесії ПАРЄ планується обговорювати питання про конституційну кризу в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування