Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Томенко радить газетам Пінчука, Деркача і СДПУ(О) зареєструватися як еротичні видання

Середа, 21 січня 2004, 15:26
Голова комітету з питань свободи слова Микола Томенко рекомендує головним редакторам газет "Факти", "Столичка", "Бульвар" перереєструвати ці видання як спеціалізовані еротичні засоби масової інформації.

Про це йдеться у відкритому листі Томенка головним редакторам газет "Факти", "Столичка", "Бульвар" та інших, поширеному прес-службою депутата.

У листі відзначається, що "суспільству загалом за короткий проміжок часу стали чужими моральні принципи, а у інформаційній сфері нашої держави домінують публікації, фільми, передачі тощо, які містять елементи насилля, жорстокості, порнографії".

Томенко зазначає, що до комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації кожного дня надходять численні звернення громадян щодо виправлення цієї ситуації.

Він нагадує, що 20 листопада 2003 року закон "Про захист суспільної моралі" був одностайно підтриманий представниками фракцій парламентської більшості.

Зокрема, за голосували "ПППУ та "Трудова Україна", які, за оцінками експертів, мають безпосередній вплив на діяльність газети "Факти", та СДПУ(О), члени якої входять до редакційної колегії та активно підтримують газету "Бульвар", та інші.

Томенко нагадує редакторам, що відповідно до статті 11 закону "Про захист суспільної моралі", забороняється демонстрація друкованої продукції засобів масової інформації еротичного чи сексуального характеру у вікнах, вітринах та інших місцях загального огляду.

"Крім того, відповідно до статті 6 цього ж закону, заборонено розміщення оголошень про інтимні зустрічі за винагороду не в спеціалізованих еротичних засобах масової інформації, що присутні, наприклад, на перших і останніх сторінках газети "Столичка" та в інших друкованих виданнях", – зазначає він.

"Закон також говорить про те, що друкована продукція еротичного характеру може розповсюджуватися лише за умови ненав'язування споживачам. Слід зазначити також, що така продукція заборонена для продажу неповнолітнім", – наголошує голова комітету.

Томенко зазначає, що Комітет Верховної Ради України на своєму засіданні 14 січня 2004 року прийняв рішення звернутися до Державного комітету телебачення й радіомовлення України з вимогою попередити друковані ЗМІ про необхідність дотримання норм цього закону, а також посилити контроль за їх виконанням.

"Це зовсім не означає, що відтепер в Україні заборонено друкувати будь-які еротичні зображення. Але ваші видання зареєстровані не як еротичні засоби масової інформації, а здебільшого як суспільно-політичні та інформаційні", – говорить він.

"А отже, якщо ви надалі плануєте на перших і останніх сторінках своїх видань розміщувати еротичні фотографії, то безсумнівно, видання потрібно перереєструвати як спеціалізовані еротичні засоби масової інформації, оскільки сьогодні навіть передрук зображень моделей журналу "Playboy" є порушенням законодавства України", – зазначає Томенко.

"До речі, журнал "Рlayboy" є саме спеціалізованим еротичним засобом масової інформації. Але навіть він не дозволяє собі друкувати на перших і останніх сторінках відверті еротичні зображення", – зауважує він.

Томенко попереджає, що позиція Комітету буде чітка, оскільки всі суб’єкти інформаційного ринку в Україні повинні діяти суворо в межах правового поля.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування