Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма схвалив продаж "Укртелекому". Його куплять росіяни?

Четвер, 22 січня 2004, 11:54
Акції "Укртелекому", про продаж якого в середу заявив Фонд держмайна України, можуть придбати Turkcell, Telenor, "Система Телеком" і "Связьинвест", пишуть "Ведомости".

"Приватизація пройде в другому півріччі, жодних стримуючих факторів не залишилося. Підготовка до продажу 42,86% акцій "Укртелекому" уже завершена. Зупинити продаж зможе лише рішення Кабміну", - розповіло джерело "Ведомостей" у ФДМУ.

У той же час у прес-службі Кабінету міністрів виданню повідомили, що приватизацію, що готується, уже схвалив президент України Леонід Кучма.

У ФДМ "Ведомостям" заявили, що розраховують на участь російських компаній у приватизаційному конкурсі. Високопоставлене джерело "Укртелекому" додало, що інтерес до акцій національного оператора виявляли Turkcell, Telenor і "Связьинвест".

Стів Джонсон, генеральний директор консорціуму Millennium Financial Services, який виступав радником по приватизації "Укртелекому", стверджує, що акції оператора повинні привернути увагу інвестиційного співтовариства.

"Стан "Укртелекому" краще, ніж був у Telekomunikacja Polska S.A (TPSA) під час її продажу France Telecom", - говорить він. Консорціум France Telecom і польської компанії Kulczyk Holding придбав 35% TPSA улітку 2000 р. приблизно за 4,5 млрд. євро", - сказав він "Ведомостям".

"Це дійсно привабливий актив, що може бути цікавий як телекомунікаційним компаніям, так і фінансовим", - відзначив у коментарі виданню аналітик Dragon Capital Андрій Дмитренко.

"З урахуванням того, що "Укртелеком" володіє 100% акцій оператора міжміського і міжнародного зв'язку Utel, покупка 43% його акцій дозволить значно впливати на телекомунікаційний ринок України".

Потенційними російськими покупцями "Укртелекому" Дмитренко бачить холдинги "Связьинвест" і "Система Телеком". "Перешкодою до покупки може бути лише висока вартість пакета, чия стартова ціна може складати від $400 млн. до $800 млн.", - підсумовує він.

У той же час директор по зв'язках із громадськістю "Системи Телеком" Ганна Бойко підтвердила "Ведомостям", що її компанія зацікавлена в покупці акцій "Укртелекому" і буде брати участь у конкурсі.

А от заступник директора департамента інформаційного забезпечення "Связьинвеста" Юліана Соколенко говорить, що в "Связьинвеста" чітких планів щодо українського оператора поки немає, відзначає видання.

На думку виконавчого директора консалтингової компанії FKG Ukraine Олега Стрельникова, швидше за все низка найбільших компаній створять консорціум для участі в приватизації.

"Жодній з перерахованих вище корпорацій не під силу поодинці викласти $800 млн. А це мінімум, за який погодяться віддати 43% акцій "Укртелекому". Це буде найбільшою угодою в історії української приватизації", - сказав він "Ведомостям".

Як відомо, у середу ФДМ оголосив, що 42,86% акцій національного телекомунікаційного оператора "Укртелеком" будуть продані в другому півріччі 2004 р.

Статутний фонд "Укртелекому" складає 4,7 млрд. гривень, номінал однієї акції - 25 коп. 50% плюс одна акція "Укртелекому" закріплені за державою, 7,14% реалізовані на пільгових умовах працівникам оператора. Прибуток "Укртелекому" у 2003 р. перевищив $760 млн.

Кабінет міністрів України створив комісію з приватизації "Укртелекому" ще на початку 2001 р. Тоді потенційним інвесторам пропонувалося купити 37% акцій оператора, однак бажаючих не знайшлося. У травні 2002 р. українські влади збільшили призначений для продажу пакет "Укртелекому" до 42,86%.

Крім того, покупцеві планувалося передати право управління 25% акцій, що належать державі. Стартова ціна пакета була встановлена в розмірі $900 млн. Але вже в серпні 2002 р. прем'єр-міністр України Анатолій Кінах оголосив про рішення відкласти приватизацію "Укртелекому", мотивувавши це несприятливою ринковою кон'юнктурою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування