Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин пропонує Ющенку відмовитися від участі у виборах президента

Четвер, 22 січня 2004, 13:36
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що політичні сили повинні відмовитися від боротьби за президентське крісло і підписати відповідну угоду, що дозволить досягти взаєморозуміння в проведенні політичної реформи в Україні.

Таку думку він висловив у четвер у ході церемонії нагородження працівників органів місцевого самоврядування.

Спікер відзначив, що сьогодні в Україні немає можливості знайти взаєморозуміння в суспільстві, оскільки одні закликають до того, щоб Україну виключили з Ради Європи, інші закликають вивести людей на вулиці, і не можуть між собою домовитися.

"Думаю, що потрібно виробити і запропонувати усім відповідальним гравцям одну політичну лінію - підписати політичну угоду або домовитися, що вони не будуть брати участь у боротьбі за найвищу посаду", - заявив Литвин.

Говорячи про проведення політреформи, спікер підкреслив, що в даному випадку "йде боротьба зграї товаришів за те, хто буде мати відповідні повноваження в наступний період".

Одна сторона бореться за те, щоб зберегти існуючі повноваження, інша - за те, щоб одержати їх в існуючому обсязі. Уся ця боротьба "прикривається високими фразами" про інтереси громадян, про розвиток держави, сказав він.

На думку Литвина, однозначно існує необхідність розосередити владу. "Але ви розумієте прекрасно, що ніхто не хоче її так віддавати", - відзначив він.

У парламенті проходили переговори по питанню проведення політичної реформи, підкреслив спікер, однак вони були нерезультативними. Ті, хто "брав участь у переговорах, несамостійні у своїх діях, як з боку опозиції, так і з боку більшості".

Саме тому, вважає Литвин, необхідно підписати угоду про відмову від боротьби за посаду президента. Якщо сторони підуть на це, тоді вони зможуть швидко домовитися і підписати документ, що необхідний Україні.

"Хай тоді приходять інші політики, інші люди з тих або інших команд, і змагаються за найвищу посаду в Україні", - сказав він.

"Я переконаний - не було би проблеми Конституції, знайшли би іншу проблему для того, щоб блокувати парламент", - сказав Литвин, додавши, що на попередній, третій, сесії Верховної Ради було проведено 40 засідань, кожне четверте з яких було заблоковано під різними приводами.

"Є певна межа компромісу, і він може бути знайдений тільки в інтересах українського суспільства", - відзначив Литвин, підкресливши, що український парламент не може і не буде обслуговувати інтереси тих або інших груп.

Інтерфакс-Україна



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування