Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нойес Дойчланд": Від політреформи і Ющенка залежить доля Європи

П'ятниця, 23 січня 2004, 09:56
Від результатів конституційної реформи і виборів президента України залежить розвиток всього пострадянського простору і навіть Європи.

Такий висновок робить Манферд Шюнеманн, науковий співробітник Берлінського інформаційного центру трансатлантичної безпеки, у своїй статті у газеті "Нойес Дойчланд".

Автор пише, що відомий своїми стратегічними міркуваннями американський політолог Збігнєв Бжезинський нещодавно наголосив, що після "варшавського та вільнюсського етапів розширення" на саміті НАТО в Стамбулі буде розпочато "київську фазу" просування альянсу на Схід.

При цьому спочатку йтиметься про "інтеграцію України, а потім й інших колишніх радянських республік, включаючи Азербайджан та Грузію".

Якщо президентом України стане Віктор Ющенко, то такі міркування можуть стати реальністю, і для України остаточно відкриється шлях до західних структур і передусім до НАТО.

Таким чином суперечка навколо конституційної реформи в Україні має не тільки велике внутрішньополітичне значення, але й знову порушує головне питання про місце України в Європі, про її відносини з Росією та Заходом, пише "Нойес Дойчланд".

Шюнеманн зазначає, що суперечка навколо змін до Конституції ще раз засвідчила існування внутрішньополітичної кризи, яка триває ще від часу парламентських виборів 2002-го року.

Політолог також зазначає, що через дванадцять років після розпаду СРСР всюди на терені колишнього Радянського Союзу назріла необхідність ухвалювати рішення про пошук наступників державних лідерів, погляди яких формувалися ще радянською системою.

Прямий чи опосередкований вплив США та інших західних країн на кадрові рішення в Азербайджані та Грузії засвідчили, що розпочато новий раунд відстоювання внутрішньо- та зовнішньополітичних інтересів у пострадянському регіоні.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування