Влада затіяла політреформу, щоб нейтралізувати Ющенка - вважає американський сенатор

П'ятниця, 23 січня 2004, 10:37
Зміни до української конституції, що розглядаються Верховною Радою, розроблені з метою збереження при владі чинних корумпованих можновладців.

Про це заявив цього тижня у перший день роботи Конгресу США американський сенатор від штату Колорадо Найтгорс Кемпбел, повідомляє Радіо Свобода.

У своїй заяві американський законодавець висловлює стурбованість, що у випадку затвердження змін до української конституції строк перебування президента, обраного у 2004 році, буде скорочений до двох років.

Водночас, наступний президент уже буде обиратися не всенародно, а депутатами Верховної Ради, сказав Кемпбел.

Сенатор Кемпбел відзначив, що затвердження таких змін відбувається без урахування думки українських громадян, більшість яких підтримує збереження прямих президентських виборів.

На його думку, конституційні зміни мають на меті нейтралізацію лідера найбільшої демократичної фракції у парламенті Віктора Ющенка, який користується найвищою популярністю у суспільстві.

Він також вважає, що в Україні продовжуються утиски та переслідування тих засобів масової інформації, що критикують чинну владу.

Сенатор Кемпбел звернув увагу і на скасування президентом результатів виборів мера Мукачевого, а також застосування адміністративного ресурсу під час проведення форуму "Нашої України" у Донецьку.

Заява Кемпбелла була зроблена ним як співголовою Гельсінської Комісії США, мандат якої передбачає моніторинг виконання державами-членами ОБСЄ зобов’язань, що вони взяли на себе як члени цієї організації.

Радник комісії Орест Дейчаківський вважає, що заява сенатора Кемпбелла має на меті привернути увагу американських політиків до недемократичних дій української влади. Водночас, він сумнівається, що США зможуть якось кардинально змінити політичну ситуацію в Україні.

Дейчаківський також застеріг від сприйняття заяви сенатора зі штату Орегон як втручання у внутрішні справи України. Адже, у ній не висуваються до України жодних вимог, а лише відслідковується виконання нею міжнародних зобов’язань

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування