Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин поскаржився Гербсту на тероризм у парламенті

П'ятниця, 23 січня 2004, 11:10
Посол США в Україні Джон Гербст вважає, що конституційна реформа в Україні повинна проходити з дотриманням конституційних норм і за підтримки всіх політичних сил у державі.

Таку думку Гербст висловив в інтерв'ю журналістам у п'ятницю після зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

"Вважаю дуже важливим, щоб конституційна реформа була проведена з дотриманням конституційних норм", - сказав дипломат, додавши, що при цьому важливим є також і те, щоб проведення такої реформи підтримувалося всіма політичними силами.

Як повідомив в інтерв'ю журналістам прес-секретар українського спікера Ігор Сторожук, зустріч була присвячена обговоренню широкого діапазону тем українсько-американських відносин.

У ході зустрічі Литвин відзначив, що позиція України відносно Сполучених Штатів виходить з визначення стратегічного партнерства двох країн.

Сторони погодилися з тим, що останнім часом спостерігається потепління взаємин США й України.

На зустрічі також був обговорений хід політичної реформи і суспільно-політична ситуація, у якій проходить її реалізація.

Литвин висловив переконання, що ще не вичерпалися всі можливості для пошуку компромісного рішення, які необхідні "не тій або іншій політичній групі", а всій країні.

Спікер вважає за можливе і необхідне провести обговорення ситуації й комплексу пропозицій по її врегулюванню в залі Верховної Ради для того, щоб залучити до цього питання всіх народних депутатів. Він не виключив проведення такого обговорення у форматі зборів народних депутатів.

Однією з цілей пошуку саме компромісного рішення є переконання Литвина у важливості рішення проблем мирним неконфронтаційним шляхом.

"Силовий підхід, силове блокування за аналогією з тероризмом підкріплюється необґрунтованими вчинками і тупиковими вимогами, тому потрібен діалог", - сказав Литвин.

"Миротворча роль у політичному конфлікті є дуже складною і не менш необхідною", - підкреслив спікер.

"Тим більше, з огляду на об'єктивну необхідність проведення конституційної реформи з метою побудови оптимальної збалансованої структури владних повноважень", - додав він.

Литвин детально проінформував Гербста про зміст своїх пропозицій, спрямованих на розблокування роботи українського парламенту і викладених у листах, адресованих спікером кожному народному депутатові і спрямованих у Парламентську Асамблею Ради Європи.

"Ми повинні знайти рішення, інакше буде трагедія для країни", - сказав спікер, висловивши сподівання, що це рішення буде знайдено ще до початку роботи наступної сесії Верховної Ради.

Відповідаючи на питання про те, як він ставиться до конституційної кризи в Україні, Гербст сказав: "Ми взагалі не любимо жодних криз".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування