Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ВІДДАСТЬ ПУТІНУ "ОДЕСА-БРОДИ"?

П'ятниця, 23 січня 2004, 12:44
Під час візиту президента Росії Володимира Путіна на Україну лідери двох держав парафують угоду про транзит російської нафти, у результаті чого Україна погодиться на реверс нафтопроводу ”Одеса–Броди”, пишуть російські "Ведомости".

Як повідомило "Ведомостям" високопоставлене джерело в адміністрації президента України, головною темою переговорів Путіна з президентом Леонідом Кучмою стане "реалізація енергетичних проектів - висновок довгострокового договору про транзит російської нафти, текст якого [у п'ятницю] планується парафувати".

Також президенти розглянуть питання про "передачу магістральних газопроводів [у концесію] російсько-українському [газотранспортному] консорціумові", - відзначило джерело.

У той же час, чиновник українського Мінпаливенерго повідомив виданню, що по концесіях на газопроводи президенти двох країн лише "видадуть чергову вказівку" розглянути питання. Коли питання буде вирішено змістовно, чиновник сказати не зміг.

За інформацією "Ведомостей", швидше за все, Путін і Кучма погодять 15-річну угоду про транзит нафти, за якою "Україна буде протягом цього терміну стратегічним партнером для транзиту російської нафти, створюючи для цього сприятливі умови".

За словами чиновника адміністрації Кучми, на настійну вимогу російської сторони в угоду включено пункт про те, що Україна забезпечить реверс труби "Одеса – Броди" для транзиту російської нафти в напрямку Одеси і прокачування додаткових обсягів нафти по нафтопроводу "Дружба" - "Адрія", відзначають "Ведомости".

Газета відзначає, що мова йде про принципову згоду Києва, і терміни реверса й обсяги перекачування в угоді не вказуються.

Видання наводить слова Олега Стрельникова, виконавчого директора консалтингової компанії FLG Ukraine, що "політика [Кабміну] України в питанні „Одеса – Броди” взагалі незрозуміла з економічної точки зору".

"Країна вже не заробила [на транзиті] більш $90 млн. за минулий рік. Ми викидаємо на смітник ті можливості, що маємо", - сказав експерт "Ведомостям".

Аналітик ІК "Проспект" Дмитро Царегородцев, сказав "Ведомостям", що "довгостроковий договір про нафтотранзит, звичайно, потрібний Росії - оскільки він дозволив би проводити довгострокове планування свого експорту і узагалі впливати на Україну в цьому питанні".

У 2004 р. приріст видобутку сировини в Росії складе 30 - 35 млн., якщо запрацює проект "Дружба" - "Адрія" і буде введений реверс трубопроводу „Одеса – Броди”, більш 14 млн. цього обсягу можна буде направити через Україну, думає Царегородцев.

"Ведомости" відзначають, що якщо Україна не погодиться на реверс, російські нафтовики задіють альтернативні варіанти збільшення експорту - наприклад, через Приморськ на Балтійськом море, а також по залізниці в Китай, говорить Царегородцев.

У той же час аналітик ІБ "Тройка Диалог " Каха Кікнавелідзе вважає, що "українська сторона може працювати і без постійної угоди, але це позбавляє її всілякої можливості залишитися стратегічним напрямком транзиту російської нафти".

Як відомо, в Україні півроку йде дискусія щодо напрямку використання нафтопроводу "Одеса-Броди". На цьому тижні консалтингова фірма Energy Solution, що досліджує ефективність використання нафтопроводу, попросила в українського уряду відстрочку для подачі експертного висновку до початку лютого.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування