Росії важливо, щоб Кучма нейтралізував Ющенка

П'ятниця, 23 січня 2004, 15:21
Перемога опозиції на виборах президента України в жовтні 2004 року ускладнить співробітництво з Росією.

Таку думку висловив директор Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень, голова Суспільної ради україно-російського співробітництва В'ячеслав Ігрунов у п'ятницю на прес-конференції РІА "Новості".

"На сьогоднішній день, як і раніше, Ющенко є головним фаворитом президентської гонки", - вважає Ігрунов. Його прихід буде означати посилення впливу США в Україні, відзначив політолог.

Хоча, на думку Ігрунова, при чинній конституції обрання президента ставить Україну у вкрай хитке становище.

Тому, на його погляд, "Леонід Кучма зуміє довести до кінця конституційну реформу, і це важливо для України".

"У випадку перемоги Ющенка, як би сильно обставини не підштовхували Україну до співробітництва з Росією, це співробітництво буде загальмовано, і ситуація буде розвиватися не настільки динамічно, як зараз", - вважає Ігрунов.

У той же час політолог вважає, що російсько-українське співробітництво відкриє Україні "шлюзи" у Європу.

За словами експерта, в останні роки ситуація у відносинах двох держав покращилася, тим самим "викликаючи тривогу у заокеанських друзів".

"Раніше США говорили, що пострадянський простір не є зоною їхніх інтересів", - говорить Ігрунов.

"Однак зараз вони протистоять спробам Росії установити там свій вплив і вказують Україні, що вона не повинна потурати імперським устремлінням Росії", - відзначив політолог.

На його думку, Росія й Україна "сьогодні розвиваються задовільно". "Однак основною складовою їхнього економічного розвитку є сировинна база, якої не вистачить на великий період часу", - помітив експерт.

У зв'язку з цим, вважає Ігрунов, Росія й Україна повинні розвивати інші галузі економіки, зокрема сучасні сфери виробництва - аерокосмічну сферу, розвиток якої неможливий без співробітництва з Заходом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування