Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МОДЕЛЬ ПОЛІТРЕФОРМИ КУЧМИ НЕВІДОМА ЄВРОПІ І НЕПОКОЇТЬ США

П'ятниця, 23 січня 2004, 18:57
США висловлюють деяку стурбованість перебігом конституційної реформи в Україні, заявляє заступник держсекретаря США з питань Європи і Євразії Елізабет Джоунс.

Про це вона заявила на присвяченій питанням американо-українських відносин прес-конференції по цифровому каналу з Вашингтона, що проходила в Києві в п'ятницю.

Джоунс підкреслила, що "дуже важливо для України провести вільні, відкриті вибори, що відбудуться у 2004 році".

"Один з напрямків, що поки викликає стурбованість, і про який Україна вже знає і чула від представників європейських інституцій - це стосовно виправлень до Конституції і до закону про вибори.

Проблема полягає в характері дебатів, що можуть мати місце - це не зовсім ті дебати, що відповідають демократичній практиці, і це створює якусь модель, що невідома Європі, модель, у рамках якої президент і прем'єр-міністр обираються парламентом", - сказала Джоунс.

"Це нетипово для Європи", - відзначила вона, відповідаючи на питання журналістів.

У ході прес-конференції заступник держсекретаря нагадала, що президент України Леонід Кучма "привселюдно і чітко заявив, що не збирається [йти на третій термін], і ми переконані, що він буде дотримуватись даної обіцянки".

Вона також відзначила, що США стурбоване розслідуванням в Україні у відношенні діяльності неурядових організацій.

"Нас турбує створення при Верховній Раді комісії з розслідування діяльності неурядових організацій - вони відіграють дуже велику роль у розвитку демократії і цивільного суспільства", - сказала вона.

"І спроби обмежити можливості, скоротити кількість недержавних організацій може віддалити наближення України до Європи", - сказала Джоунс.

Говорячи про розвиток українсько-американських відносин, вона позитивно охарактеризувала той факт, що Україна направила своїх миротворців в Ірак.

"Ми хотіли б бачити якомога ширше залучення України до розв'язання питання Іраку – чим більше Україна буде мати своїх представників в Іраку, тим більше шансів буде мати вона для того, щоб одержати контракти на подальший розвиток цієї країни", - підкреслила Джоунс.

У той же час Джоунс відзначила, що відносини між Україною і США будуються не тільки в сфері реконструкції Іраку, вони "здобувають риси зрілості й охоплюють широке коло питань".

***

Присутній на прес-конференції посол США Джон Гербст відкинув припущення деяких ЗМІ, що зустріч Віктора Ющенка з Леонідом Кучмою стала можливою завдяки проханню дипломата.

"Я не маю нічого спільного із зустріччю президента Кучми і пана Ющенка. Домовленість про цю зустріч була досягнута до того, як я зустрівся з президентом", - сказав посол США.

"І, крім того, в мене не має звички оприлюднювати подробиці своїх розмов з президентом", - додав Гербст.

Як повідомлялося, президент України прийняв Гербста 20 січня, а вже наступного дня - вперше за останні п'ять місяців - з Кучмою зустрівся Ющенко.

Інтерфакс-Україна, "Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування