Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін хоче, щоб УПЦ ще довго була зв'язана з Москвою

Субота, 24 січня 2004, 14:21
Президенти Росії Володимир Путін і України Леонід Кучма в суботу відстояли молебень в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

У Лавру Путін і Кучма прибули на одній машині.

В Успенському соборі глав держав зустрів Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Володимир.

Потім був відслужений молебень, у якому згадувалися Патріарх Московський і всієї Русі Алексій Другий і Митрополит Київський і всієї України Володимир, Володимир Путин і Леонід Кучма, яким співалася "Многая літа".

Предстоятель Української православної церкви розповів президентам історію Лаври.

"Ми молимося за процвітання наших країн, за мудрість їхніх керівників", - відзначив митрополит.

Глава церкви підніс Володимиру Путіну ікону Антонія, Феодосія і всіх преподобних Печерських. Приймаючи ікону, Путин поцілував її і підніс митрополиту Володимиру дарунок у відповідь - ікону Серафіма Саровського, написану майже 100 років тому.

"Ми не забули і не забудемо, що таке Києво-Печерська лавра. Саме тут князь Володимир святив Русь, і вона ще довго називалася Київською", - сказав глава російської держави.

Володимир Путін і Леонід Кучма поставили в Успенському соборі по дві свічки і сфотографувалися на фоні золоченого іконостаса.

Президенти і супровід, серед якого були керівники адміністрацій президентів Дмитро Медведєв і Віктор Медведчук, оглянули храм.

Президенти Росії й України також висловилися за єдність православної церкви.

Путін подякував за можливість відвідати Лавру і передав теплий братерський привіт від патріарха всієї Русі Алексія Другого. Путин відзначив, що Алексій Другий має свої апартаменти в Кремлі: "Його резиденція в Кремлі знаходиться в найдавнішій будівлі не тільки Кремля, але і Москви".

"Після крутих історичних подій у 90-х роках роль і значення православної церкви багаторазово зросли", - підкреслив президент Росії.

Володимир Путін сказав, що знає про проблеми розколу православної церкви в Україні, і відзначив, що не втручається і не буде втручатися в справи церкви, але знає, "як важко переживає розкол патріарх України і всі церковні ієрархи цієї країни". "Серцем і душею ми з вами", - сказав президент Росії.

"Православна церква України - незалежна. Єдиний зв'язок з російською - це зв'язок канонічний і духовний. Це те невелике, що залишилося абсолютно єдиним, і ми повинні зберегти цю єдність для майбутнього покоління", - підкреслив президент Росії.

Він відзначив також, що президент України Леонід Кучма багато уваги приділяє підтримці церкви.

"Ми прекрасно пам'ятаємо й усвідомлюємо, що водохрещення на Русі відбулося саме тут, у дніпровській купелі. Джерела православ'я йдуть звідси", - підкреслив президент.

Леонід Кучма в короткому зверненні підкреслив, що є твердим прихильником єдності православної церкви в Україні. "Для нас це було великим благом", - заявив він.

Розкол привів, на його думку, і до появи багатьох нових течій у церкві. З жахом можна додати, сказав він, що деякі "в одній церкві набедокурять, переходять в іншу церкву, і вже з іншого амвона говорять інші промови, як у нас у парламенті".

РІА "Новости"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...