АП пояснює, що АFP питаннями про 3 термін Кучми заважало охороняти Путіна

Неділя, 25 січня 2004, 11:47
Прес-служба президента України в зв'язку з протестом інформагентства France-Presse (АFР) поширила заяву, у якому пояснюються причини позбавлення акредитації журналіста АFР на прес-конференцію президентів України і Росії Леоніда Кучми і Володимира Путіна.

Прес-служба офіційно заявляє, що кожен захід за участю президента України проводиться відповідно до державного протоколу і церемоніалу України, а у випадку проведення міжнародних заходів узгоджується з відповідними протокольними службами інших країн.

Прес-служба відзначає, що під час одержання акредитації для роботи в Україні журналістів інформують про те, що вони повинні працювати відповідно до Конституції і законів України, журналістської етики і протоколів проведення заходу, на які вони запрошені.

"Ми розуміємо, що професійним обов'язком кожного журналіста є виконання завдання редакції – одержання відповіді на цікавляче питання", - сказано в заяві.

Разом з тим, у документі відзначається, що протоколом заходу зустрічі президента Росії в аеропорту "Бориспіль" не передбачалося його спілкування з пресою, і кореспонденти були про це попередньо проінформовані.

У заяві відзначається, що спілкування з пресою планувалося в Маріїнському палаці в той же день, "журналістка агентства "France-Presse" Ганна Цуканова була акредитована на цей захід і мала можливість виконати свій професійний обов'язок".

"Разом з тим, порушуючи протокол зустрічі президента Російської Федерації в аеропорті, журналістка "France-Presse" перешкоджала належному виконанню професійних обов'язків співробітникам управління державного протоколу і церемоніалу президента України, управління державної охорони й інших державних структур, що працювали на цьому заході.

Саме тому вона і була позбавлена акредитації на подальше висвітлення робочого візиту президента Російської Федерації в Україну", - говориться в заяві.

У документі підкреслюється, що адміністрація президента України "підтверджує повагу до права журналіста на безперешкодне одержання інформації, і буде робити все можливе для його забезпечення".

"Разом з тим, звертаємо вашу увагу на те, що і кореспонденти повинні поважати права співробітників державних структур, що забезпечують проведення заходів за участю президента України, а також міжнародних заходів, і не повинні перешкоджати належному виконанню ними професійних обов'язків", - підкреслюється в документі.

Автори заяви висловлюють сподівання на розуміння і виявляють готовність до подальшого співробітництва.

У суботу AFP поширило заяву з протестом у зв'язку з рішенням адміністрації президента України позбавити журналіста AFP акредитації на прес-конференцію президентів України і Росії.

У заяві відзначається, що журналіст агентства Ганна Цуканова була позбавлена акредитації "за несанкціоноване питання", поставлене президентові Росії Володимиру Путіну по його прибутті в київський аеропорт "Бориспіль" у п'ятницю про можливість третього президентського терміну Леоніда Кучми.

Відповідаючи на питання кореспондента "Інтерфаксу" про цей інцидент, у російській делегації повідомили, що зі свого боку ніяких претензій до Цуканової не мають.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News