Кучма грав перед Ющенком святу невинність, а сам хоче обрати президента парламентом в 2004 - Мороз

Неділя, 25 січня 2004, 15:19
Лідер Соцпартії України Олександр Мороз переконаний, що Леонід Кучма налаштований на вибори президента парламентом уже цього року. Таку думку він висловив в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Він також зазначив, що продовжує наполягати на проведенні позачергової сесії парламенту для переголосування змін у Конституцію.

"Ми хочемо зробити процес внесення змін у Конституцію легітимним. Тут є кілька варіантів. І один із них днями озвучив Віктор Ющенко. Інший пропонував я. Він ще не знімається з обговорення", - сказав Мороз.

Він пояснив, що пропозиція зводиться до того, щоб провести позачергове засідання чи позачергову сесію парламенту й за півдня внести зміни в проект №4105, прибравши звідти положення про спосіб і терміни обрання президента. Або ж голосувати проект №4180 із цими самими змінами.

"Тим паче що перехідні положення проекту №4180, із юридичного погляду, виписані набагато коректніше", - сказав він.

Говорячи про ситуацію, яка склалася в парламенті, Мороз зазначив, що це "провокація, організована президентською адміністрацією".

"Я впевнений у цьому на сто відсотків. Якщо більшість непорушно стоїть на своїх позиціях, якщо депутати, які входять у неї, бояться приймати елементарні рішення, не узгоджені попередньо з президентом, навіть попри впевненість у корисності цих рішень для парламенту й для всього суспільства, приймають їх, а потім блокують за вказівкою президента —то яка це, в дідька лисого, більшість!" - сказав він.

"Про який компроміс можна говорити? Виходить, вести переговори треба тільки з президентом?" - запитав Мороз.

На запитання про те, що минулого тижня Віктор Ющенко зустрічався з президентом, Мороз сказав, що він це робив як керівник "Нашої України", хоча посилався і на домовленості у форматі "трійки", а також на документи, підписані чотирма лідерами опозиції ще торік.

"Судячи з тієї реакції, про яку я знаю, президент розігрував невідання стосовно того, що ми – за зміну функцій глави держави і за посилення його прав, які стосуються розпуску парламенту. Таке враження, що він не читає газет", – сказав Мороз.

Лідер СПУ висловив здивування, що Кучма тільки зараз, після майже дворічних розмов про конституційну реформу, раптом зрозумів, що потрібно зустрічатися з опозицією і щось обговорювати з нею.

"При цьому ще ставить умови: мовляв, згоден зустрічатися з опозицією, але вона повинна підтвердити, що голосуватиме за ці проекти. Та люди добрі, я за свій проект голосуватиму без згоди президента", - сказав Мороз.

"Якщо він справді не лицемірить, то повинен не хитрувати, а робити те, що необхідно для політичної реформи. Всім відомо, що нинішня конфліктна ситуація стосується 103 статті й інших супутніх статей, пов’язаних з обранням глави держави", - додав він.

Мороз також висловив занепокоєння тим фактом, що Кучма досі не подав нові кандидатури до складу Центральної виборчої комісії.

"Адже вона сьогодні вже не має права приймати легітимні рішення, оскільки сплив термін повноважень її членів. Глава парламенту вже тричі звертався до президента з цього приводу. Але тому не потрібна ЦВК. Отже, він налаштований на обрання президента цим складом парламенту", - сказав Мороз.

"А схема дуже проста: давайте ми проголосуємо проект №4105, а потім відкинемо перехідні положення (у яких обрання президента парламентом передбачається 2006 року) і почнемо гратися в обрання президента Верховною Радою", - наголосив лідер СПУ.

"А в проекті є положення, згідно з яким, якщо парламент протягом місяця не може обрати главу держави, то чинний президент може його розпустити. А може й не розпустити. Ось на цьому й почнуться спекуляції. І так можна гратися ще кілька років, поки не набридне...", – сказав Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування