Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політреформу заблокувати не вдасться, упевнений Литвин

Понеділок, 26 січня 2004, 19:29
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що не удасться заблокувати ухвалення рішення про проведення політичної реформи в Україні.

Таку думку він висловив на зустрічі в понеділок у Софії з представниками української діаспори в Болгарії, яких він проінформував про хід політреформи в Україні.

Як передав кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", говорячи про пропозиції по зміні політичної системи в країні, Литвин висловив думку, що в концентрованому виді повноваження президента збільшуються.

Спікер також висловив сподівання, що українським політикам удасться прийняти компромісне рішення, що задовольнить потреби суспільства.

За його словами, на сьогоднішній день в Україні стабільна ситуація. "Політичні збурення обмежені Печерськими схилами", - підкреслив Литвин, додавши, що сьогодні політична еліта в Україні живе трохи відірвано від інтересів людей.

На його думку, якщо парламентові не удасться остаточно схвалити законопроект про зміни в Конституцію України на наступній сесії, то перемінити політичну систему в країні не удасться протягом наступних десяти років.

Відповідаючи на питання представників української діаспори про прогнози щодо проведення політреформи, Литвин відзначив, що зараз активно ведеться діалог по цьому питанню, проведено ряд зустрічей з керівниками фракцій і груп у парламенті, що представляють опозицію і більшість, для того, щоб знайти погоджені позиції.

За словами спікера, спірним питанням є питання, що стосується способу обрання президента України. Литвин підкреслив, що особисто для нього проблема в цьому не складається, головне - перерозподіл повноважень. "Краще буде, якщо це буде консолідоване рішення. Ми всі його підтримаємо", - сказав він.

Спікер повідомив також, що звернувся з листом до кожного народного депутата, у якому виклав свою думку ситуації і пропозиції по розблокуванню роботи парламенту.

Говорячи про намір Парламентської Асамблеї Ради Європи розглянути питання про конституційну кризу в Україні, Литвин підкреслив, що однієї з українських особливостей є те, що "сміття виноситься з хати".

Він ще раз висловив думку, що розгляд цього питання в ПАРЄ приведе до загострення протистояння в Україні, оскільки "кожна сторона буде тлумачити це у свою користь".

Голова парламенту підкреслив, що Україна сама повинна прийняти рішення, без рекомендацій.

Литвин також підкреслив, що деякою мірою до дій, пов'язаних із блокуванням роботи Верховної Ради, ряд політичних сил наштовхнув "грузинський варіант". "Але Україна - не Грузія", - сказав він.

Представники діаспори передали Литвину відкритий лист із проханням сприяти в Софії на державній основі в рамках національної програми "Закордонне українство" на період до 2005 року Українського культурно-інформаційного центру.

Представники звертаються в цьому листі також із проханням забезпечити належне фінансування цієї програми і сприяти прийняттю законів у відношенні пенсійного забезпечення осіб, що працювали в Україні і зараз проживаючих за кордоном.

Представники української діаспори в Болгарії звернулися до Литвина з проханням сприяти в ухваленні рішення про визнання ОУН-УПА воюючою стороною в боях за волю України і надання воїнам ОУН-УПА статусу ветеранів війни.

Вони також звернулися до українського спікера з проханням протягом наступної парламентської сесії втихомирити пристрасті у Верховній Раді, направити потенціал парламенту на законодавче забезпечення життя країни і гарантувати демократичний хід передвиборної кампанії і виборів президента України восени 2004 року.

Литвин у рамках офіційного візиту української делегації в Болгарію, що продовжиться 27 січня, взяв участь у церемонії відкриття виставки архівних матеріалів і фотодокументів "70-я річниця Голодомору в Україні 1932-1933 років".

Виступаючи на церемонії, спікер підкреслив, що ця експозиція "не має на меті викликати співчуття до України й українців". За його словами, це - "могутнє і красномовне застереження від тоталітарних режимів".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування