Україна і Євросоюз розробляють новий план дій

Вівторок, 27 січня 2004, 09:29
У вівторок у Києві відбудуться консультації щодо майбутнього плану дій між Україною та ЄС. Для цього в українську столицю прибула делегація Єврокомісії на чолі з керівником директорату зовнішніх відносин Х'юго Мінгареллі, повідомляє "Німецька хвиля".

Гості з Брюсселя мають намір нагадати Києву, що Єврокомісія зацікавлена в розробці плану дій з новими сусідами Євросоюзу, де буде враховано індивідуальні інтереси тієї чи іншої країни.

У план дій з Україною Єврокомісія внесе політичні й економічні питання, над якими Брюссель і Київ працюють разом, втілюючи в життя стратегію Євросоюзу щодо нових сусідів. Маються на увазі насамперед реформи, що їх має запровадити Україна для наближення до політичної й економічної моделі ЄС. Серед іншого йдеться і про демократичні стандарти.

"Коли ми говоримо про політичні питання, мова йде про наближення України до стандартів не тільки Ради Європи, а й Євросоюзу. Це включає в себе свободу висловлювань, свободу слова, свободу об'єднань, можливість влаштовувати політичні збори без хвилювань, – зазначив речник комісара ЄС з зовнішніх відносин Дієго де Охеда.

"По суті, йдеться про верховенство права й основні демократичні принципи – як-от незалежність судової системи тощо", - додав прес-секретар комісара ЄС з зовнішніх відносин.

Як зазначив "Німецькій хвилі" речник комісара ЄС з питань розширення Жан-Крістоф Філорі, у Брюсселі розраховують, що новий план дій з Києвом буде підготований до літа.

Він додав, що Єврокомісія зацікавлена в ухваленні цього документа, який окреслюватиме подальшу співпрацю розширеного ЄС із сусідньою Україною. Однак, хоча Брюссель і прагне розробити план у найближчі кілька місяців, дата його ухвалення не є найважливішим фактором.

"Танго танцюють удвох. Від політичної волі українських властей це також залежить. Ми представили свої пропозиції, які полягають у тому, що план дій буде укладено цієї весни. Чи буде це в квітні, у травні чи навіть пізніше? Нам потрібні зобов'язання від української сторони, що вона в рівній мірі залучена до підписання плану дій", - сказав де Охеда.

"Звичайно, це тільки початок процесу, потім план треба буде виконувати. Отже, для нас не так важливо, чи підпишемо ми цей документ у квітні чи в липні. Питання полягає в змісті плану дій, у тому, що обидві сторони з ним погоджуються і зобов'язуються запроваджувати зміни на користь українського народу, українського суспільства, а також для подальшої інтеграції України на європейський єдиний ринок", - сказав Дієго де Охеда.

За його словами, Єврокомісія усвідомлює, що проблеми в Україні, в тому числі економічні, неможливо вирішити за один день. Тому Брюссель вкотре готовий допомогти Києву, також і матеріально.

"План дій спрямовано на те, щоб українські власті змогли разом з нами дійти згоди з низки питань. Йдеться про зобов'язання влади України запроваджувати зміни на краще у певний відрізок часу. Це ми підтримуватимемо не тільки політично, а й фінансово", - сказав прес-секретар.

Від ухвалення, а згодом виконання Києвом нового плану дій залежить і те, як Єврокомісія розглядатиме Україну в майбутньому – або як аутсайдера Євросоюзу, або ж як майбутнього члена родини ЄС. Зараз Брюссель не дає жодних обіцянок щодо вступу Києва до Євросоюзу або принаймні підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Непоганою перспективою для європейської інтеграції України Єврокомісія вважає запропоновану в березні минулого року стратегію "Ширша Європа", яка передбачає серед іншого участь України на ринку країн ЄС.

Але торгівля Євросоюзу з Україною може збільшитися тільки в тому випадку, якщо Київ здійснить низку демократичних реформ. Про подальші кроки щодо України в інституціях ЄС поки що не говорять, вважаючи, що Києву знадобиться час для втілення вже запропонованого Брюсселем.

Восени комісар ЄС з питань розширення Гюнтер Ферхойген стримано оцінив перспективи Києва підписати з Євросоюзом Угоду про асоціацію:

"Нові договірні відносини з Україною не стоять на порядку денному… Нині я мушу залишити відкритим питання про те, до якої кінцевої мети призведе цей процес. Але я думаю, що не можу говорити про нові договорні відносини з Україною, які не стоять на порядку денному і які не передбачені ініціативою "Ширша Європа", - заявив комісар Ферхойген.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування