Україна придумала, як повернути майно Лазаренка

Вівторок, 27 січня 2004, 12:01
Українська сторона підготувала проект угоди між урядами України і США про розподіл конфіскованого майна або коштів, еквівалентних його вартості.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Документ розроблено експертною групою з питань підготовки проектів міжнародних договорів про правові відносини і правову допомогу в цивільних, шлюбно-сімейних і кримінальних справах.

За словами керівника експертної групи, заступника міністра юстиції України Лідії Горбунової, вперше між Україною й іншою державою буде задекларовано механізм розподілу конфіскованого майна або грошового еквівалента цього майна, вивезеного з території сторін.

Горбунова відзначила, що майбутня угода буде сприяти розкриттю злочинів, пов'язаних із відмиванням "брудних" коштів.

Заступник міністра також відзначила, що майбутня угода співзвучна задекларованому на міжнародному рівні основному принципу Конвенції ООН, про повернення активів корупційного походження в країну, з якої вони були незаконно вивезені, підписаному Україною і ще 100 країнами світу в грудні 2003 року.

За її словами, проект міжурядової угоди розроблений у розвитку міждержавного договору між Україною і США про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Цей договір набрав сили в лютому 2001 року і передбачає, зокрема, взаємне виконання рішень судів про конфіскацію майна.

Експертна група, що розробила проект угоди, створена при Мін'юсті за участю представників МВС, МЗС, СБУ, Генпрокуратури, Верховного суду, Адміністрації президента й інших компетентних органів.

Горбунова повідомила, що найближчим часом проект міжурядової Угоди між Україною та Cполученими Штатами Америки щодо розподілу конфіскованого майна або коштів, еквівалентних його вартості, буде винесено на розгляд Кабінету міністрів України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування