Убивць Александрова доведеться випустити?

Вівторок, 27 січня 2004, 15:36
Обвинувачених у вбивстві журналіста Ігоря Александрова Олександра Онишка та Руслана Турсунова, яким прокуратура інкримінує безпосереднє скоєння злочину, можуть виправдати та звільнити.

Як зазначив Інституту масової інформації донецький журналіст Володимир Бойко, вже зараз можна констатувати, що докази вини обвинувачених здобувалися незаконним шляхом, а затриманих хлопців, за певною інформацією, примітивно катували без доступу адвокатів, вимагаючи зізнання.

"Якщо пристати на букву закону, то відданих до суду виконавців (чи "виконавців") треба виправдовувати та звільняти з-під варти тільки з однієї причини – під час досудового слідства були брутально порушені права обвинувачених на захист, а тому жоден із доказів, здобутих під час такого "слідства", судом розглядатися не може", - сказав Бойко.

"Впродовж всього слідства до обвинувачених не допускали адвокатів, запрошених рідними заарештованих. Натомість, задля створення видимості дотримання законності, на слідчі дії викликалися адвокати, примусово призначені слідчим", - повідомив журналіст.

Бойко нагадав, що стаття 59 Конституції України стверджує, що людина є вільною у виборі свого захисника, а Верховний Суд України неодноразово підкреслював, що порушення цього принципу позбавляє суд права оперувати даними, отриманими з порушенням закону.

"Але Генеральну прокуратуру всі ці тонкощі, здається, не дуже хвилюють. Вже зараз можна констатувати, що жодних висновків із попереднього "розслідування", за яким обвинуватили явно не причетного до злочину Юрія Вередюка, Генеральна прокуратура, схоже, не зробила", - зазначив він.

Як відомо, наприкінці минулого року генпрокурор Васильєв на своїй прес-конференції заявив, що справу Александрова розслідувано, і її передають до суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...