ПАРЄ СПОДІВАЄТЬСЯ, ЩО КУЧМА НЕ ПІДЕ НА ТРЕТІЙ ТЕРМІН

Вівторок, 27 січня 2004, 23:00
Парламентська Асамблея Ради Європи може позбавити акредитації делегацію Верховної Ради в ПАРЄ, а також порушити питання про припинення членства України в Раді Європи у випадку, якщо політична реформа в країні буде здійснюватися з порушенням законодавства і неконституційними методами.

Про це говориться в проекті резолюції ПАРЄ з питання щодо політичної кризи в Україні, що буде розглядатися 29 січня в рамках зимової сесії Парламентської Асамблеї.

У документі також висловлюється жаль з приводу того, що влада України, включаючи президента і Міністерство закордонних справ, розглядають діяльність Ради Європи, зокрема процес моніторингу, візити доповідачів Моніторингового комітету і їхні заяви, як "втручання у внутрішні справи України". Тому ПАРЄ вважає таку позицію української влади "безпідставною і невиправданою".

Парламентська Асамблея "серйозно стурбована" останніми подіями в Україні, що стосуються проведення політреформи і майбутніх президентських виборів у контексті резолюцій ПАРЄ, і особливо рекомендації №1451 (прийнята в 2000 році), у якій сказано, що, "якщо зміни в Конституцію будуть вноситися неконституційним шляхом, буде рекомендовано призупинити членство України в Раді Європи".

У документі підкреслюється, що чинна в Україні Конституція 1996 року "формулює основний внутрішній законодавчий інструмент, на базі якого країна може створити справжню демократію".

У зв'язку з цим ПАРЄ стверджує, що будь-яке рішення про зміни в Конституцію напередодні президентських виборів, найімовірніше, буде упередженим, і тому "вважає момент, обраний для обговорення конституційної реформи, несвоєчасним".

Криза в українському парламенті, говориться в проекті резолюції, викликана обмеженим обговоренням реформи. Разом з тим ПАРЄ шкодує, що опозиція у Верховній Раді вдалася до такого способу протидії як блокування роботи парламенту.

ПАРЄ, відзначається в документі, шкодує, що не були враховані рекомендації Венеціанської комісії з проектів конституційної реформи ані Конституційним судом України, ані конституційною парламентською комісією до винесення законопроекту №4105 на обговорення Верховної Ради.

У зв'язку з цим Асамблея закликає відповідні українські структури взяти до уваги рекомендації, висунуті Венеціанською комісією, і продовжити відкритий ефективний діалог з нею щодо подальшої доробки законопроектів.

Асамблея закликає всі сторони українського парламенту вирішити проблеми мирним шляхом, шляхом відкритого діалогу, у дусі поваги до норм парламентаризму.

Зокрема, у проекті відзначається нелегітимний характер голосування за законопроект по конституційній реформі 24 грудня 2003 року шляхом підняттям рук при попередньому його схваленні.

ПАРЄ сподівається, що президент України продемонструє "демократичну відповідальність і не стане балотуватися знову в президенти після закінчення свого другого терміну, як передбачено Конституцією України".

У світлі майбутніх президентських виборів у жовтні 2004 року Асамблея "висловлює занепокоєність", що вибори можуть не бути "повною мірою вільними, справедливими, відкритими і прозорими".

ПАРЄ також закликає президента України направити в парламент кандидатури нових членів Центральної виборчої комісії замість тих, чиї повноваження вже минули.

Крім того, у проекті резолюції говориться, що Асамблея звернеться до генерального секретаря Ради Європи для того, щоб він призначив офіційного представника в Україну, який би відслідковував розвиток ситуації в частині виконання зобов'язань перед РЄ, а також для загальної координації співробітництва.

Асамблея має намір також розглянути питання про ситуації в Мукачевому і буде рекомендувати Конгресові місцевої регіональної влади Ради Європи простежити за тим, щоб нові вибори мера цього міста були вільними і безсторонніми.

Раніше до порядку денного зимової сесії ПАРЄ було внесене питання про конституційну кризу в Україні. Офіційний Київ вважає необґрунтованим і передчасним винесення питання в такому формулюванні на сесію ПАРЄ.

Зокрема, Міністерство закордонних справ України виражає стурбованість у зв'язку з рішенням Парламентської Асамблеї Ради Європи розглянути українське питання "у рамках термінової процедури" 29 січня.

Члени моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северинсен і Рената Вольвенд, які відвідали Київ на минулому тижні, висловили сподівання на те, що слухання в ПАРЄ питання про проведення конституційної реформи в Україні допоможуть фракціям Верховної Ради почати діалог і знайти компроміс по внесенню змін у Конституцію.

9 листопаді 1995 року Україна стала членом Ради Європи і взяла на себе зобов'язання по реформуванню законодавства на основі норм і стандартів РЄ.

Інтерфакс-Україна


Читайте також:

Через англійську мову ПАРЄ підтримує опозицію

Розгляд у ПАРЄ українського питання свідчить, що на Україну "ще не махнули рукою"

Кучмісти не зізнались ПАРЄ, хто голосував за політреформу

УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ ВНЕСЕНО ДО ПОРЯДКУ ДЕННОГО ПАРЄ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News