Рішення долі "Одеса-Броди" знову відклали

Середа, 28 січня 2004, 09:31
Міжвідомча робоча група з питань використання нафтопроводу "Одеса-Броди", яку очолює міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов, відклала до 30 січня затвердження рекомендацій урядові про вибір напрямку транспортування нафти по нафтопроводу.

Про це повідомив член робочої групи, директор Департаменту нафтогазової й нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Микола Євдощук журналістам по закінченні засідання у вівторок ввечері.

За його словами, члени робочої групи заслухали звіт консалтингової компанії Energy Solutions про можливості тимчасового реверса нафтопроводу "Одеса-Броди", ознайомилися з бізнес-планом транспортування нафти до Бродів, представленим фірмою PriceWaterhouseCoopers, і за дорученням Єрмілова кожний з них надасть свої окремі висновки, що будуть основою рекомендацій Кабінетові міністрів.

Відповідаючи на питання про дотримання термінів ухвалення рішення про напрямок роботи нафтопроводу, зазначених у дорученні президента (до 1 лютого ), Євдощук сказав: "Це не наша компетенція, доручення давалося урядові, і комісія за нього ухвалювати рішення не буде".

Раніше передбачалося, що робоча група на засіданні у вівторок прийме остаточне рішення, що дасть час обговорити це питання на засіданні урядового комітету, а потім - уряду.

Міжвідомча робоча група з питань використання нафтопроводу "Одеса-Броди" була створена в липні 2003 року у виконання доручень президента й уряду України.

Як повідомлялося, 15 січня цього року ряд джерел повідомили про те, що передача рекомендацій Energy Solutions нібито уже відбулася.

За їхніми даним, американська компанія, зокрема, пропонує Україні ухвалити пропозицію компанії ТНК-BP про тимчасовий реверс трубопроводу на період не більш трьох років, пояснюючи таке обмеження можливістю появи додаткових шляхів транспортування каспійської нафти в Європу.

Одночасно Energy Solutions вважає, що в довгострокових планах транспортування каспійської нафти є найбільше оптимальним варіантом для України.

У той же час Єрмілов спростував факт передачі в Міністерство висновків американського консультанта і підкреслив, що остаточне рішення про напрямок роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" буде ухвалюватися до 1 лютого відповідно до доручення президента.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса – Броди" здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік із резервуарним парком 200 тис. кубометрів. Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік із збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні кілька місяців триває полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР висловила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на три роки для заповнення "Одеса – Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти на рік для прокачування.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Куди піде "Одеса-Броди", скажуть через 4 дні

КУЧМА ВІДДАСТЬ ПУТІНУ "ОДЕСА-БРОДИ"?

Клюєв і Тодійчук поїхали за каспійською нафтою


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...