Грузинський привіт від ворогів Ющенка

Середа, 28 січня 2004, 10:31
Снаряди інформаційної війни проти Ющенка дістали його й у Тбілісі, де лідер "Нашої України" святкував інаугурацію Михайла Саакашвілі.

Газета "Georgian Times". На першій шпальті фото Кучми і Саакашвілі. Видання заявляє з пафосом: можливо, їхня стаття "може послужити приводом для дипломатичного скандалу і приведе до розколу в україно-грузинських відносинах".

"Українські спецслужби записали розмову Михайла Саакашвілі і якогось Реваза в одному з ресторанів у Києві. Саакашвілі зробив помилку, коли прибув у Київ в оточенні 18 чоловік.

Саакашвілі говорить, що приїхав в Україну на прохання американського друга, що просить його допомогти "цьому ідіотові Ющенку" на виборах президента. Лідер Грузії дав зрозуміти, що повинен виконати обіцянку, дану американцям. При цьому американську сторону він називає друзями, вони зацікавлені в тому, щоб створити на місці України реального суб'єкта, якого можна протиставити Росії", - говориться в газетному матеріалі.

"США готові піти на обмін з Росією – вони відмовляться від політики проникнення в Середню Азію, натомість давши можливість для укріплення позицій США в Грузії й Україні", - нібито сказав Саакашвілі під час нібито підслуханої розмови...

Як відомо, на початку грудня Саакашвілі на запрошення Ющенка приїхав у Київ. Тут він пообідав у ресторані "Да Вінчі фіш клаб" у компанії Ющенка, Тимошенко й Мороза. Очевидно, це був не єдиний його похід у заклад харчування.

Спочатку історія про "прослушку Саакашвілі" спливла в інтернет-виданнях СДПУ(О) місяць тому. Відмито цю інформацію було через сайт "Компромат.Ру", що виступив джерелом, яке розмістило нібито записану розмову. Інші могли посилатися на цей ресурс. Тепер тема спливла в грузинській газеті.

Видання визнає, що воно "не може підтвердити правдивість цього тексту", проте публікує всю роздруківку нібито розмови Саакашвілі з "другом Ревазом" про Ющенка.

На відміну від подібних випадків в Україні, автор цієї статті виявився цілком реальною людиною – Іраклієм Кордзая. За його словами, "Georgian Times" залишилася останньою опозиційною до Саакашвілі газетою в Грузії. Джерела своєї "інформації" він не розголошує, але готовий це зробити в суді.

"Політично ця стаття нікого не компрометує, але може більше розповісти про Саакашвілі", - вважає Кордзая. І при цьому уточнює, що його метою був ніякий не Ющенко, а саме новий грузинський президент – показати його справжнє обличчя, як він дворушничає з українським товаришем: обіймається на публіці, а позаочі обливає брудом.

Однак дивно: відбувається це все не в розпал передвиборної кампанії Саакашвілі, коли компромат мав би якусь цінність, а після тріумфальної перемоги. Коли Саакашвілі заручився підтримкою дев'яти з десяти грузинів. При цьому з моменту появи інформації в Україні пройшов місяць. Усе це наштовхує на думку, що вихід такої статті – інформпривіт від ворогів Ющенка в Україні.

У Кордзаї немає доказів, що запис правдивий. За його словами, до висновку про справжність прослуховування він прийшов, коли почув звук, а також просто "знаючи Саакашвілі як людину". Жодних експертиз він не проводив.

Як визнає журналіст, жодної реакції на його статтю не відбулося! Опублікована вона була, за його словами, у грузинській версії газети. Однак чомусь стаття не потрапила в англомовну версію. Хоча профільний випуск газети – англійською. Чому так відбулося, Кордзая не зміг пояснити.

У тому, що запис фальшивий, упевнений один з учасників організації київської зустрічі Ющенка і Саакашвілі. За його словами, біля Саакашвілі в українській столиці не було ніякого Реваза.

Крім того, в опублікованому діалозі сказано, що до Саакашвілі на зустріч у Києві безрезультатно просилися депутати Василь Горбаль (його однокурсник, що ймовірно), а також... Степан Хмара й Володимир Яворівський (що неможливо).

Звідки вони могли довідатися про приїзд Саакашвілі, коли візит готувався в атмосфері секретності, а цих депутатів складно назвати найближчими друзями Давида Жванії, що організовував приїзд Саакашвілі?

За словами Бежана Каландадзе, члена політради партії Саакашвілі "Національний рух", газета "Georgian Times" була заснована в держканцелярії президента Шеварднадзе. А фінансує її один з губернаторів Шеварднадзе на прізвище Мамаладзе.

Інші джерела називають власником газети структури Березовського. Хоча необов'язково він сам сидітиме за пультом ухвалення рішень.

Журналіст Кордзая називає газету незалежним бізнесом-проектом. У той же час він не сказав, хто є засновником видання. Зазначив лише: "Але ми не прихильники Шеварднадзе, ми його дуже сильно критикували, він занадто багато шкоди приніс народу Грузії".

Сам Саакашвілі статтю з "підслуховуванням" прокоментував так: "Це все неправда. Не знаю, хто що написав, але я був у Києві на запрошення блоку "Наша Україна". Не думаю, що був сенс щось підслухувати. І не дивіться на всі грузинські газети. Є деякі газети, що виходять тиражем 200 екземплярів. Так що не хвилюйтеся. У нас у Грузії телебачення має величезне значення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування