Розгляд у ПАРЄ українського питання свідчить, що на Україну "ще не махнули рукою"

Середа, 28 січня 2004, 12:03
Розгляд Парламентською Асамблеєю Ради Європи українського питання свідчить, що на Україну "ще не махнули рукою".

Про це заявив в інтерв'ю кореспонденту УНІАН президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Анатолій Гриценко, коментуючи рішення ПАРЄ розглянути 29 січня питання про конституційну кризу в Україні.

"Можна сперечатися, яка в Україні криза - конституційна, політична чи парламентська - однак сьогодні це не суть важливо", - вважає експерт.

На його думку, робота Верховної Ради дійсно заблокована, причому штучно й свідомо, під тиском ззовні. Опитування підтверджують, що населення не підтримує ключових змін до Конституції, на внесенні яких тим не менш наполягає президентська адміністрація.

"Голосування у Верховній Раді з цього питання проведене з грубим порушенням процедур, що дає підстави у майбутньому, після обрання нового Президента, визнати рішення парламенту нелегітимними", - вважає Гриценко.

"Очевидно, що криза не обмежується стінами законодавчого органу, бо він міг би працювати набагато ефективніше з самого початку, з травня 2002 року (на початку травня 2002 року відкрилась перша сесія ВР четвертого скликання), якби не зовнішній тиск з боку президента і його адміністрації", - зазначив експерт.

За словами Гриценка, в нинішніх умовах, коли внутрішніх політичних ресурсів в Україні недостатньо для безконфліктного виходу зі складної політичної ситуації, більш досвідчені західні демократії виявляють бажання допомогти, причому досить делікатно, шляхом надання рекомендацій, конкретної практичної допомоги. Цим, на думку експерта, "треба дорожити і всіляко вітати".

"У Європи сьогодні більш ніж достатньо проблем, а ресурси для їх вирішення обмежені. Включення до порядку денного сесії ПАРЄ українського питання і готовність розглянути його невідкладно, у першочерговому порядку підтверджують, що Європа не на словах, а на ділі зацікавлена у тому, щоб Україна була стабільною демократичною державою", - зазначив він.

"Європа буде допомагати нам, однак активно боротися за зміцнення демократії у нашій державі вона не може і не буде - це справа України й українців", - переконаний Гриценко.

Він також засудив оприлюднену 22 січня заяву МЗС України, "в якій негативно оцінюється діяльність в Україні представників ПАРЄ.

На думку експерта, такі заяви дискредитують не лише МЗС і особисто міністра Костянтина Грищенка, "вони зводять нанівець діяльність його підлеглих - дійсно професійних дипломатів, які докладають неабияких зусиль, щоб у складних умовах поглиблювати відносини України з Європейським Союзом і НАТО".

Витримані в дусі часів холодної війни заяви МЗС, на думку експерта, дискредитують українську владу і проголошений нею Європейський вибір України, додає експерт.

Поширена сьогодні в ЗМІ інша заява МЗС, у якій висловлюється "стурбованість у зв'язку із рішенням ПАРЄ розглянути українське питання у рамках термінової процедури", вже вдруге засвідчила, що МЗС "не спроможне на більше, ніж покірно візувати і зачитувати документи, розроблені "ідеологами ізоляції" з Банкової, прекрасно усвідомлюючи, що такі дії можуть призвести до встановлення нової "залізної завіси" між Україною і демократичним світом", - вважає президент Центру Разумкова. А це, на його думку, дуже небезпечно для майбутнього України.

Гриценко висловив занепокоєння тим, що напередодні президентської кампанії "владні структури всіляко намагаються розв'язати собі руки, обмежити можливості дружніх держав щодо сприяння проведенню в Україні прозорих і демократичних виборів Президента.

"Влада все частіше вдається до принизливої критики в підконтрольних засобах масової інформації на адресу поважних міжнародних структур, громадських організацій і послів впливових західних держав - США, Великої Британії, Німеччини та інших", - вважає Гриценко.

"В інтересах України - зупинити кампанію дискредитації, кардинально змінити тональність і характер відносин із Заходом на користь України", - переконаний експерт.

На думку Гриценка, українська влада та українське суспільство цього року мають шанс довести міжнародній спільноті свою спроможність проводити "більш-менш чесні і прозорі вибори, здійснювати передачу влади від однієї політичної команди до іншої без конфліктів і потрясінь, спираючись на здобутки попередників і вчасно виправляючи їх помилки".

У такому разі, по-перше, вибори будуть визнані легітимними, і новобраного президента України позитивно сприйме міжнародне оточення, а по-друге, саме собою зніметься з порядку денного ПАРЄ питання про моніторинг ситуації в Україні, переконаний експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:58
відеоДілки два місяці "маринували" ухилянтів у прикордонні в очікуванні трансферу до Угорщини
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
Усі новини...