Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Energy Solutions рекомендує пряме використання нафтопроводу "Одеса – Броди"

Середа, 28 січня 2004, 12:49
Американська компанія Energy Solutions, переможець тендеру на проведення техніко-економічного обґрунтування нафтопроводу "Одеса – Броди", на засіданні міжвідомчої робочої групи в Мінтопенерго у вівторок подала звіт з висновками про економічну доцільність дев'яти різних варіантів використання цього нафтопроводу.

Як повідомив міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов журналістам в середу, "на першому місці - варіант комплексного використання нафтопроводу "Одеса - Броди", тобто для транспортування нафти в Броди, а далі - залізничним транспортом (в короткостроковій перспективі), а також для транспортування нафти Придніпровським магістральним нафтопроводом у напрямку терміналу Південний.

"Це - найбільш ефективний і привабливий варіант", - повідомив Ермілов, зазначивши, що Energy Solutions оголосила і висновок стосовно реверсного варіанту використання нафтопроводу. "Але він не на першому місці", - сказав міністр.

Energy Solutions представила аналіз використання нафтопроводу і в довгостроковій перспективі. Згідно з її висновками, аверсне використання нафтопроводу для транспортування каспійської нафти в Європу за 10 років принесе компанії "Укртранснафта" прибуток в розмірі $1,5 млрд.

Єрмілов зазначив, що практично всі учасники міжвідомчої робочої групи визнали, що Energy Solutions нормально виконала доручену їй роботу. На детальне вивчення її матеріалів буде витрачено приблизно два дні, після закінчення яких звіт планується затвердити і передати Кабінету міністрів України.

Раніше передбачалося, що робоча група на засіданні у вівторок затвердить рекомендації уряду щодо вибору напрямку транспортування нафти по нафтопроводу.

Міжвідомча робоча група з питань використання нафтопроводу "Одеса – Броди" була створена в липні 2003 року на виконання доручень президента і уряду України.

Як повідомлялося, 15 січня цього року ряд джерел повідомили, що передача рекомендацій Energy Solutions нібито вже відбулася. За їх даними, американська компанія пропонує Україні прийняти пропозицію компанії ТНК-ВР про тимчасовий реверс трубопроводу на період не більше трьох років, пояснюючи таке обмеження можливістю появи додаткових шляхів транспортування каспійської нафти в Європу. Одночасно Energy Solutions вважає, що в довгострокових планах транспортування каспійської нафти є найбільш оптимальним варіантом для України.

У той же час Єрмілов спростував факт передачі в міністерство висновків американського консультанта і підкреслив, що остаточне рішення про напрям роботи нафтопроводу "Одеса – Броди" буде прийматися до 1 лютого відповідно до доручення президента.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса – Броди" здана в експлуатацію у травні 2002 року. Її пропускна спроможність - 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів. Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн в рік із збільшенням резервуарний парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні декілька місяців триває полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: в Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР висловила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у вигляді товарного кредиту на три роки для заповнення "Одеса – Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти в рік для прокачування.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування