Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна поки може розраховувати тільки на "Ширшу Європу", а не на Євросоюз

Середа, 28 січня 2004, 13:55
План дій між Україною та ЄС, який готується, дасть змогу так чи інакше наблизити Україну до Європи. Таку думку висловив голова місії України при Євросоюзі Роман Шпек в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Шпек відзначив, що план дій щодо країн-сусідів Євросоюзу є одним із чотирьох документів концепції "Ширша Європа", яка серед іншого включатиме загальну стратегію та пріоритети, які мають бути розставлені щодо кожної з майбутніх країн-сусідів Євросоюзу.

"Повністю проект цієї концепції має бути представлений на засіданні Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу у травні", - додав Шпек.

Він наголосив, що концепція "Ширша Європа" передбачає укладення нової посиленої угоди. "На мою думку, позитивний приклад реалізації Плану дій на практиці та наближення України до європейського ринку обов’язково дасть можливість з часом укласти таку угоду", - сказав Шпек.

Він зазначив, що на консультаціях, які проходять у Києві, не обговорювалося питання про асоціацію України в ЄС, тому що Єврокомісія не має мандату на обговорення можливості угоди про асоціацію з Україною.

"Ми постійно ведемо переговори з Єврокомісією, і комісія сьогодні не має мандату від країн-членів ЄС обговорювати можливість укладення угоди про асоціацію з Україною", - сказав він.

"Як говорив у середині січня єврокомісар Ґюнтер Фергойґен на зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком у Страсбурзі, Євросоюз знає про те, що Україна хотіла б вивести стосунки з ЄС на інший рівень", - зазначив Шпек.

"І він інформуватиме країни-члени на засіданні Ради в травні – там якраз будуть представники 15 країн-членів – про те, що Україна, крім того, ставить питання укладення Угоди про асоціацію. Там вже будемо чути їхню відповідь", - наголосив він.

Відповідаючи на питання про входження України в зону вільної торгівлі, Шпек зазначив, що це питання буде обговорюватися в лютому в Брюсселі.

"Я в понеділок мав зустріч із міністром економіки паном Деркачем, він у лютому відвідуватиме Брюссель. Там обговорюватиметься питання і технічної допомоги, і торговельного та економічного співробітництва. Новий міністр обов’язково обговорить тоді питання надання Україні статусу країни з ринковою економікою", - зазначив голова місії України при ЄС.

Відповідаючи на питання про консультації щодо плану дій Україна-ЄС, які проходять цими днями в Києві, Шпек зазначив, що це лише перша зустріч, тому на ній не ухвалювались якісь рішення.

"Це перші консультації, де обговорюється наповнення Плану дій. Три робочі групи працюють у трьох напрямках. Це політико-безпекове співробітництво, юстиція та внутрішні справи. Друга робоча група – там, де обговорюється торговельно-економічне співробітництво, зона вільної торгівлі. Третя група – це галузева група, яка обговорює транспортне, енергетичне співробітництво, можливо, якісь проекти в галузі космосу", - сказав він.

"Ми навіть не можемо назвати це переговорами, це дійсно консультації, де кожна сторона висловлює своє бачення. На основі цього буде наступний раунд консультацій, десь між 20 та 26 лютого, а третій раунд буде десь 8-10 березня. Ми повинні будемо тоді все це завершити", - зазначив Шпек.

На запитання, чи може вплинути парламентська криза на ухвалення Плану дій, Шпек зазначив, це питання не обговорювалося і не було темою цього засідання.

"Але відповідність політичним критеріям на членство передбачає, що в Україні буде нормальна система розподілу влади між усіма структурами, буде працездатний парламент і уряд", - зазначив він.

"Справді, в кожній країні за такі реформи відповідає парламент. І це справа честі парламенту - проводити цю реформу так, щоб вона не тільки в Україні викликала позитивні чи негативні оцінки, але й поза її межами, щоб наші дії були так само зрозумілі Співтовариству, як і ініціаторам проведення реформи", - наголосив Шпек.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування