Мороз не виключає призупинення членства в Раді Європи, а Костенко – економічні санкції

Середа, 28 січня 2004, 18:10
Лідер Соцпартії України Олександр Мороз не виключає, що Парламентська Асамблея Ради Європи може ухвалити рішення про виключення України із РЄ.

"ПАРЄ може ухвалити таке рішення", - сказав Мороз у середу в інтерв'ю журналістам у Києві, коментуючи проект резолюції ПАРЄ, у якому пропонується призупинити членство України в Раді Європи і позбавити акредитації української делегації в Асамблеї у випадку проведення політреформи в Україні з порушенням Конституції.

За його словами, основними принципами діяльності парламентів держав - членів ПАРЄ є легітимність і конституційність усіх правовідносин. "Ігнорування цього принципу і деякою мірою наруга над Основним законом, звичайно, буде викликати багато питань".

На думку лідера соціалістів, щоб не допустити призупинення членства України в РЄ, "необхідно сьогодні дати гарантії, що буде легітимізовано це рішення (попереднє схвалення законопроекту змін у Конституцію), що дасть можливість говорити про конституційний шлях змін в Основний закон".

Мороз нагадав, що пропонує провести позачергову парламентську сесію або скликати спеціальне засідання Верховної Ради, на якому проголосувати по законопроекту змін у Конституцію (№4105, Медведчука-Симоненка) або прийняти рішення по законопроекту №4180 (Гавриша-Богатирьової) зі змінами, зокрема виключивши з цього законопроекту статтю про обрання президента України в парламенті. "Це, я думаю, вихід", - сказав лідер СПУ.

У той же час народний депутат, лідер Української народної партії Юрій Костенко (фракція "Наша Україна") вважає, що призупинення членства в Раді Європи - не єдина санкція, що може бути застосована у відношенні України.

У середу в Страсбурзі в інтерв'ю журналістам Костенко не виключив також застосування економічних санкцій, приміром, з боку FATF.

Коментуючи пункт проекту резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи про те, що ПАРЄ шкодує в зв'язку з тим, що опозиція вдалася до блокування роботи Верховної Ради, Костенко підкреслив, що в документі немає обвинувачень на адресу опозиції.

За його словами, "якби українська опозиція мала права, які є в інших країнах, те не потрібні були б такі дії, а так - це була лише адекватна реакція на сформовану ситуацію в державі".

Депутат підкреслив, що "Наша Україна" не домагається виключення країни з Ради Європи. Навпаки, за його словами, для блоку ПАРЄ - " ледь не єдина трибуна, де опозиція може донести свою думку й об'єктивно освітити події в державі".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ПАРЄ СПОДІВАЄТЬСЯ, ЩО КУЧМА НЕ ПІДЕ НА ТРЕТІЙ ТЕРМІН



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування