"Укртранснафта" заявляє про фальсифікацію висновків Energy Solutions по "Одеса-Броди"

Середа, 28 січня 2004, 19:09
ВАТ "Укртранснафта" виступає проти спроб фальсифікації суті висновків американського експерта - компанії Energy Solutions, що проводила дослідження перспектив використання нафтопроводу "Одеса-Броди", які робляться з посиланням на керівництво Міністерство палива й енергетики України.

Про це йдеться в заяві, "Укртранснафти", переданій в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Компанія стурбована інформацією про спроби адміністративного тиску на Energy Solutions з метою змінити висновок експерта, що був наданий Мінпаливенерго 13 січня і містив рекомендацію урядові України прийняти тимчасово (на три роки) пропозицію ТНК-ВР про реверсне використання нафтопроводу "Одеса-Броди".

При цьому "Укртранснафта" спростовує заяву міністра палива й енергетики Сергія Єрмилова, який повідомив, що Energy Solutions назвала найбільш економічно привабливим способом використання нафтопроводу транспортування в напрямку Бродів як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

У наданих міністерству висновках, копію яких має "Укртранснафта", уряду пропонується звернути увагу на доцільність транспортування каспійської нафти в перспективі.

У випадку цілком підготовленої пропозиції (або близького до стадії повного завершення) воно також було би кращим рішенням у довгостроковій перспективі.

Однак транспортування 9 млн. тонн у напрямку з півночі на південь також дасть грошовий потік протягом трьох років, і зараз не існує альтернативної цілком підготовленої пропозиції для експлуатації нафтопроводу "Одеса-Броди".

Як повідомлялося з посиланням на Єрмилова, Energy Solutions - переможець тендера на проведення техніко-економічного обґрунтування нафтопроводу "Одеса-Броди" - на засіданні міжвідомчої робочої групи в Мінпаливенерго подала звіт з висновками про економічну доцільність дев'яти різних варіантів використання нафтопроводу.

При цьому "на першому місці - варіант комплексного використання нафтопроводу "Одеса - Броди", тобто для транспортування нафти в Броди, а далі - залізничним транспортом (у короткостроковій перспективі), тоді як нафта в напрямку термінала "Південний" буде транспортуватися Придніпровським магістральним нафтопроводом.

Міжвідомча робоча група, за інформацією Єрмилова, протягом двох днів вивчить і затвердить матеріали Energy Solutions і 30 січня направить їх у Кабінет міністрів, що повинен прийняти рішення про напрямок роботи "Одеса-Броди" до 1 лютого.

Однак 15 січня низка джерел повідомили про те, що передача рекомендацій Energy Solutions нібито уже відбулася.

По їхнім даним, американська компанія зокрема пропонує Україні прийняти пропозицію компанії ТНК-BP про тимчасовий реверс трубопроводу на період не більш трьох років, пояснюючи таке обмеження можливістю появи додаткових шляхів транспортування каспійської нафти в Європу.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність - 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні кілька місяців триває полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу - для транспортування каспійської нафти, або на узбережжя Чорного моря - для транспортування російської нафти.

Російська компанія ТНК-ВР висловила готовність поставити 380-420 тис. тонн технологічної російської нафти сорту Urals у виді товарного кредиту на три роки для заповнення "Одеса – Броди", а також забезпечувати до 9 млн. тонн нафти в рік для прокачування.

Читайте також:

Рішення долі "Одеса-Броди" знову відклали

Проблему "Одеса-Броди" розглянуть у США


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News