КУЧМА ПРОГРАВ У СТРАСБУРГУ. ПАРЄ ПІДТРИМАЛА ОБІЦЯНКУ ВИКЛЮЧИТИ УКРАЇНУ З РАДИ ЄВРОПИ

Середа, 28 січня 2004, 23:00
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила жорстку резолюцію щодо політичної кризи в Україні.

За її ухвалення проголосували 46 членів ПАРЄ, 13 виступили проти.

"Це було непросте рішення, але ми з честю його виконали", - сказав після оголошення голосування президент ПАРЄ Пітер Шідер.

У тексті, ухваленому Асамблеєю, сказано:

ПАРЄ вважає, що голосування 24 грудня по внесенню змін до Конституції "порушують зобов’язання України відповідно до статті 3 статуту Ради Європи".

"Якщо буде зроблено подальші спроби проштовхування політичну реформу, змінюючи Конституцію у спосіб, не передбачений законодавством, та неконституційними засобами, або якщо Україна не зможе гарантувати своїм громадянам вільних і чесних виборів президента 31 жовтня 2004, ПАРЄ може поставити під сумнів мандат української делегації та може прийняти рішення скерувати до Комітету міністрів запит щодо призупинення членства України в Раді Європи".

Протягом слухання українського питання, яке тривало понад три години, ПАРЄ не проголосувало за жодну принципову поправку, внесену делегатами від більшості і комуністів Верховної Ради.

Вони домоглися лише вилучення 7 параграфу зі звіту ПАРЄ, де говорилося: "ПАРЄ ставить під питання заявлені короткотермінові завдання, навколо яких відбувалися дебати в парламенті. ПАРЄ вважає, що справжніми мотивами нещодавніх намагань провести політичну реформу – які призвели до парламентської кризи – є бажання влади придушити можливість появи політичної альтернативи, яка б здійснювала владу в Україні"

Загалом до тексту резолюції було 30 поправок.

"Українська правда", Страсбург


Поїздка журналістів на сесію ПАРЄ організована за сприяння фонду "Відродження"

Читайте також:

Проект резолюції ПАРЄ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування