Северінсен заперечує, що конституційна криза - суто українська справа

Четвер, 29 січня 2004, 11:34
Українську Конституцію та зміни до неї не можна розглядати як внутрішню справу України, в яку не може втручатися Рада Європи.

Про це сказала доповідач ПАРЄ Ханне Северинсен, повідомляє радіо "Німецька Хвиля".

Северінсен сказала, що "при вступі до Ради Європи Україна взяла на себе зобов'язання дотримуватися певних цінностей". Як відомо, одне із завдань цієї організації полягає в тому, щоб відстежувати, як країни-члени виконують свої зобов'язання.

Северінсен зазначила, що моніторинговий комітет і Парламентська Асамблея Ради Європи зазвичай мають справу з питаннями на кшталт змін до Конституції.

У четвер під час дебатів, присвячених Україні, депутат від Данії Северінсен та її колега з Ліхтенштейна Ренате Вольвенд мають закликати Київ дотримуватися виключно конституційного шляху при внесенні змін до Основного закону - тобто представники всіх фракцій Верховної Ради мають ухвалити спільне рішення.

У четвер вона та її колега Ренате Вольвенд братимуть участь у позачергових дебатах, присвячених конституційній кризі в Україні.

Нагадаємо, що кілька днів тому Міністерство закордонних справ України назвало заяви доповідачів ПАРЄ стосовно перебігу конституційної реформи "упередженими", розцінивши їх як "втручання у внутрішні справи України".

Як зазначила доповідач з "українського питання" Северінсен, якщо Конституцію чи зміни до неї Київ розглядає як свою виключно внутрішню справу, то Рада Європи може перетворитися лише на європейський клуб без жодних цінностей і мети.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування