Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клюєв пообіцяв Америці качати каспійську нафту

П'ятниця, 30 січня 2004, 09:51
29 січня у Вашингтоні відбулось перше засідання україно-американської Робочої групи з питань Євразійського нафтотранспортного коридору під співголовуванням віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва і заступника міністра енергетики США Вікі Бейлі.

Як повідомили УНІАН у Посольстві України в США, під час переговорів сторони обговорили сучасний стан реалізації проекту українського маршруту транспортування каспійської нафти в Європу.

Клюєв поінформував про перебіг реалізації проекту, зокрема, наголосив на досягненні домовленостей з польськими партнерами щодо добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька (Польща), а також засвідчив наміри України експлуатувати нафтопровід "Одеса-Броди" для транспортування каспійської нафти в Європу та законодавчо забезпечити його комерціалізацію шляхом прийняття закону про концесію.

Українська сторона підкреслила необхідність здійснення реальних кроків з метою забезпечення експлуатації нафтопроводу "Одеса-Броди" у найкоротший термін.

З боку США наголошувалося на підтримці Сполученими Штатами європейського напрямку використання нафтопроводу "Одеса-Броди" і нафтотерміналу "Південний".

В ході засідання відбулась також зустріч з першим заступником міністра енергетики Кайлом Максларроу, презентація експертами Міністерства енергетики США сучасного стану справ з реалізацією проектів транспортування нафти у причорноморських країнах, а також ґрунтовне обговорення перспектив реалізації цих проектів із залученням американських компаній. Американська сторона передала звернення керівництва компанії "Шеврон-Тексако" з цього приводу прем'єр-міністру України Віктору Януковичу.

В роботі української делегації взяли участь народний депутат України Сергій Осика та заступник секретаря РНБО України Сергій Пирожков.

Українська делегація зустрілася також із заступником держсекретаря Аланом Ларсоном.

Як повідомлялося раніше, під час візиту українського прем'єр-міністра Віктора Януковича в США в жовтні 2003 року українська і американська сторони домовилися створити робочу групу, яка має сприяти створенню на базі українського нафтопроводу "Одеса-Броди" Євразійського нафтотранспортного коридору.

На базі українського нафтопроводу "Одеса-Броди" планується створити Євразійський нафтотранспортний коридор для поставок каспійської нафти в Європу, добудувавши його до польського міста Плоцьк.

За оцінками експертів, на будівництво ділянки нафтопроводу "Броди-Плоцьк" вартістю від 350 до 500 млн. євро потрібно близько 3-х років.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
Усі новини...