Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Артікль 19" рекомендує Кучмі не переслідувати Бойкa

П'ятниця, 30 січня 2004, 11:40
Міжнародна журналістська організація "Артікль 19" рекомендує Кучмі не переслідувати Бойкa, повідомляє Інститут масової інформації

Проаналізувавши ситуацію з журналістом Володимиром Бойком, "Артікль 19" направив відкритого листа до президента Леоніда Кучми.

"Артікль 19" стурбований упередженим ставленням до журналіста Володимира Бойко та щотижневої газети "Остров", а також можливою причетністю до цього генерального прокурора України Геннадія Васильєва, якого Бойко звинувачує в корупції.

"Йдеться про відповідальність України згідно з міжнародним правом та відповідність світовим нормам свободи слова", - зазначено в листі міжнародної організації до президента України.

"Перш за все, ми гадаємо, що в справі мали місце серйозні порушення відповідних процедур щодо відшкодування можливої моральної шкоди чиєїсь репутації", – вважає правозахисна організація.

"Артікль 19" рекомендує чиновникам радше спростовувати звинувачення, які вони вважають наклепницькими, ніж порушувати карні справи. Якщо ж за надзвичайних обставин посадові особи, які заявляють, що на них звели наклеп, бажають подати позов, то це має робитися відповідно встановленої законом процедури. В такому випадку суди мають враховувати, що може допускатися набагато гостріша критика посадових осіб, ніж звичайних громадян, як того потребують норми Європейського суду по правах людини. (В якості прецеденту – справа Лінгенс проти Австрії, вирок від 8 липня 1986 року, в Європейському суді по правах людини).

"Викликає занепокоєність той факт, що вища посадова особа, яка має виступати гарантом справедливості в Україні, насправді може діяти, ігноруючи найважливіші фундаментальні принципи правосуддя", – сказано в листі.

По-друге, вважає "Артікль 19", такі засоби, як обшук квартири матері Бойко та заморожування рахунку газети "Остров", є принципово проблемними засобами. І те, і інше – це неадекватні методи у відповідь на можливу наклепницьку заяву. Зокрема, заморожування рахунку свідчить про упереджене рішення про провинність особи ще до того, як суд виніс свій вирок, до того ж заморожування рахунку видання спричиняє вагому втрату прибутку, а наслідки цього можуть бути пагубними та незворотними.

По-третє, ані сам Бойко, ані редакція "Острову" не були проінформовані про можливий судовий розгляд справи проти них, отже, їх відверто позбавили найсуттєвішої інформації, що стосується них самих. Неповідомлення є порушенням українських та міжнародних правових норм.

"Базуючись на інформації, що ми маємо, не можна виключити, що ці події є переслідуванням самого Бойка та газети "Остров". Зокрема, обшук квартири матері Бойка виглядає радше як переслідування, ніж захід для збору доказів у справі".

"Артікль 19" закликав український уряд:

– гарантувати, що Бойко та "Остров" матимуть інформацію про будь-яку справу, що порушується проти них, та мали змогу підготувати відповідний захист;

– негайно припинити заморожування рахунку газети "Остров" та припинити таку практику стосовно засобів масової інформації;

– забезпечити умови, коли посадові особи спростовують наклепницькі заяви та не порушують справи проти журналістів. Якщо все ж таки справа про наклеп ініційована посадовою особою, то щонайменше забезпечити, щоб вона розглядалася відповідно до встановлених законодавством процедур та міжнародних норм зі свободи слова;

– забезпечити, щоб розслідування виконувалося відповідно до встановлених законом процедур;

– забезпечити, щоб засоби масової інформації були в змозі працювати вільно, без втручання влади.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування