Українські партії, Нафтогаз та Южмаш співпрацювали з Хусейном

П'ятниця, 30 січня 2004, 12:54
Після скандалу з поставками радіолокаційних систем "Кольчуга" до Іраку Україна може знову опинитися в центрі міжнародного скандалу, пов'язаного знову ж із режимом Саддама.

Іракське видання "Аль Мада" 25 січня надрукувало сенсаційний список компаній, організацій та окремих осіб, які брали участь у незаконних оборудках з нафтою у відповідь на політичну підтримку режиму Саддама Хусейна.

У цьому списку виявилися й окремі організації та фізичні особи з Росії та України.

В Росії – це православна церква (5 мільйонів барелей), шеф президентської адміністрації (5 мільйонів барелей), Ліберально-Демократична партія Жириновського (79,8 мільйонів барелей), російська Комуністична партія (1 мільйон барелей), Юкос (2 мільйони барелей).

Український список не менш цікавий. Нафту від Саддама отримували: Комуністична партія (6 мільйонів), "Нафтогаз України" (8 мільйонів барелей), Южмаш (1 мільйон барелей). Також згадуються Соціалістична партія (1 мільйон барелей) та Соціал-Демократична партія (1 мільйон барелей).

Слід зазначити, що переклад з арабської досить неточний. І оскільки в Україні є декілька партій з такою назвою, то можна лише здогадуватися, яких саме соціалістів і соціал-демократів мали на увазі.

Однак відомо, що свого часу Ірак відвідували лідер ПСПУ Наталія Вітренко та лідер Соціал-Демократичного союзу Сергій Пересунько.

З найближчих сусідів України "нафтову" допомогу від Хусейна отримувала також Білорусь. Там президентська адміністрація та Ліберальна партія одержали кожна по 1 мільйону барелей.

Серед тих, хто отримував нафту від Саддама, також значаться син колишнього єгипетського президента Нассера, колишній йорданський парламентарій Туджан аль Фейсал та нинішній президент Індонезії, син президента Лівану та син міністра оборони Сирії.

Заступник іракського нафтового міністра Абдула Сахіб Сальман Котоб сказав 27 січня агентству Франс-прес, що у документах State Oil Marketing Organization (SOMO) "викривається, як Саддам займався незаконними поставками іракської нафти особам, які підтримували його, закриваючи очі на масові вбивства та несправедливість, які Саддам чинив щодо синів іракського народу".

За даними AFP, міністр співпрацював з Інтерполом, щоб з'ясувати схеми отримання готівки за мільйони барелей безкоштовно отриманої "брудної" нафти.

Проте речники глави російської православної церкви і ЛДПР, керованої Жириновським, у коментарі "Независимой газете" від 29 січня заперечили ці оборудки.

Однак газета відзначає, що церква почалася займатися нафтоторгівлею з того часу, як стала в 1990 році співвласником "International Economic Cooperation" і почала брала участь в урядових проектах для допомоги фондовим програмам в Росії.

Газета також відзначає, що делегація російської православної церкви відвідувала Ірак перед війною, й глава делегації передав Хусейну лист підтримки від московського патріарха Алексія Другого.

Секретар російської Компартії Олег Куликов сказав в коментарі "Независимой газете", що ця стаття була "чорним піаром", і все, що відбувається в Іраку, знаходиться "під контролем американських спецслужб".

Наразі українська чи білоруська сторона не коментували появу цих даних.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News