Кучмісти відмовляються переголосовувати проект Медведчука-Симоненка

П'ятниця, 30 січня 2004, 15:24
Парламентська більшість має намір запропонувати опозиції підписати політичну угоду й обговорити основні концептуальні питання проведення політичної реформи в Україні, щодо яких опозиція має зауваження.

У той же час вимогу про переголосування законопроекту про внесення змін у Конституцію, попередньо схваленого парламентом, не буде задоволено, повідомив координатор парламентської більшості Степан Гавриш журналістам у п'ятницю.

Коментуючи результати засідання представників фракцій парламентської більшості в голови Верховної Ради Володимира Литвина, він відзначив, що більшість "готова до максимально розширеного діалогу як з тією частиною опозиції, що не підтримує проведення політичної реформи, так і до розширення діалогу в суспільстві, з Радою Європи".

Гавриш підкреслив, що парламентська більшість віддає належне тому, що відбулося в Раді Європи з прийняттям резолюції по політичній кризі в Україні.

У той же час, "ми не вважаємо, що вона (резолюція) відповідає реальної ситуації в Україні, вона упереджена, занадто упереджена, вона значною мірою втручається в українську конституційну юрисдикцію", сказав він.

За словами координатора, ця резолюція свідчить про позиції Ради Європи. Вона зобов'язує українських політиків до пошуку компромісу. "Усе буде залежати про того, чи реально його (компроміс) можна сьогодні будувати, з огляду на позицію радикальної частини опозиції, що на сьогоднішній день може не бажати політичної реформи", - сказав він.

За словами Гавриша, у ході засідання обговорювалося питання про можливості задоволення висновків Венеціанської комісії, яким чином це можна зробити, а також питання, пов'язане з можливістю проведення дискусії по положенню про спосіб обрання президента України.

"Ми будемо пропонувати опозиції підписати компроміс на рівні політичної угоди по основних концептуальних питаннях, щодо яких в опозиції є зауваження", - сказав координатор.

Це означає, додав він, що як опозиції, так і більшості необхідно буде відмовитися від певної частини своїх вимог. Гавриш підкреслив, що при цьому парламент повинен буде працювати.

Депутати будуть очікувати висновків Конституційного суду по попередньо схваленому законопроекту, "і саме в момент голосування в 300 голосів (остаточне схвалення законопроекту) цей компроміс може бути підписаний, безумовно, при участі українського президента, що був учасником цього політичного проекту, іменованого політичною реформою", сказав Гавриш.

"Ми заявили сьогодні, що будемо максимально дотримуватися конституційної процедури не тільки при ухваленні рішення, але й у процесі самого діалогу", - підкреслив Гавриш, додавши, що парламентська більшість "відкидає інструмент сили як спосіб рішення будь-якого питання в сесійному залі".

Він ще раз підкреслив, що вимога опозиції провести голосування по законопроекту про внесення змін у Конституцію №4105 не буде задоволена. "Вимога переголосування - це груба технологія, спрямована на те, щоб зруйнувати політичну реформу", - сказав координатор.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...