Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз України" відхрещується від Хусейна

П'ятниця, 30 січня 2004, 20:36
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" спростовує інформацію про нібито її участь у махінаціях з іракською нафтою і заявляє, що закупівля нафти в Іраку здійснюється НАК у рамках програми ООН "Нафта в обмін на продовольство".

Про це говориться в прес-релізі НАК "Нафтогаз України", поширеному в п'ятницю.

"НАК "Нафтогаз України" висловлює занепокоєння повідомленнями іракських ЗМІ про пільгову закупівлю компанією в Іраку 8 мільйонів барелей іракської нафти в період правління Саддама Хусейна", - говориться в документі.

У прес-релізі відзначається, що компанія розглядала і розглядає свою участь у проектах у нафтогазовій галузі Іраку "винятково як комерційну діяльність".

"У період 2000-2002 років між НАК "Нафтогаз України" і State Oil Marketing Organization (SOMO) було укладено три контракти на закупівлю нафти, у тому числі: контракт № М-08/188 від 9 жовтня 2000 року, що не був реалізований, нафта по якому не відвантажувалася, а оплата за неї не була здійснена; контракт № М-10/41 від 7 серпня 2001 року на закупівлю 2 млн. барелей нафти; контракт від 10 лютого 2002 року (без номера) на закупівлю 1,5 млн. барелей нафти", - повідомляє прес-служба НАК.

Таким чином, говориться в прес-релізі, "компанія придбала 3,5 млн. барелей нафти, а не 8 млн., як відзначається в публікаціях іракських ЗМІ.

"Усі контракти укладалися за "стандартною ціною SOMO, що узгоджувалася з ООН". Закупівля нафти здійснювалася в рамках програми Організації Об'єднаних Націй "Нафта в обмін на продовольство" і були відповідним чином схвалені Комітетом Ради безпеки ООН (комітет 661)", - відзначає прес-служба.

У компанії заявляють, що НАК "Нафтогаз України" і надалі буде розвивати взаємовигідне співробітництво з Республікою Ірак, розглядаючи його в площині комерційної діяльності.

4 лютого 2004 року НАК "Нафтогаз України" планує провести презентацію можливостей нафтогазового комплексу для американських експертів і співробітників посольства США в Україні, повідомили в компанії. Планується участь у презентації посла США в Україні Джона Гербста. Метою презентації є сприяння участі українських підприємств у відновленні Іраку.

У ході презентації американським дипломатам і експертам будуть представлені матеріали про можливості дочірніх підприємств компанії по розвідці і видобутку нафти і газу, транспортуванню і переробці енергоносіїв. У презентації візьмуть участь підприємства суміжних галузей - будівельні, трубопрокатні, машинобудівні.

Компанія переконана, що активізація співробітництва між Україною й Іраком в енергетичній сфері буде взаємовигідною.

Як повідомляє прес-служба, глава правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко і глава правління PGNi Марек Косовський 23 жовтня 2003 року у Варшаві підписали меморандум про створення спільного підприємства для роботи в Іраку.

9 грудня 2003 року заступник глави правління "Нафтогаза" Костянтин Фролов здійснив робочу поїздку у Варшаву, під час якої передав віце-президентові компанії PGNi проект статутних документів СП між "Нафтогазом" і PGNi.

Основною задачею СП стане оцінка стану нафтової і газової інфраструктури Іраку, відновлення газо- і нафтопроводів, потужностей по заощадженню і перевалці нафти. Передбачається, що роботи будуть вестися на території польського сектора відповідальності в Іраку, площа якого складає близько 80 тис. км.

10-11 грудня Фролов у складі офіційної української делегації на чолі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком відвідав Ірак.

Керівники тимчасової адміністрації і правлячої ради Іраку висловили підтримку намірам української компанії взяти участь у тендерах по одержанню субконтрактів на відновлення Іраку, а також ініціативам компанії по створенню СП для роботи в польському секторі відповідальності.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Українські партії, Нафтогаз та Южмаш співпрацювали з Хусейном?



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...