Україну хочуть засудити на Заході на 1 млрд. доларів

Субота, 31 січня 2004, 11:25
В закордонних юрисдикційних органах розглядається 12 позовів проти України, сума яких складає близько 1 млрд. доларів.

Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович у заяві, поширеній прес-службою Мінюсту.

Лавринович зазначив, що стосовно 4 позовів Міністерством юстиції України, яке представляє інтереси держави закордоном, проводиться пошук можливостей для мирного врегулювання спорів.

Щодо інших позовів проводиться робота для винесення рішення на користь України.

За словами міністра, в закордонних юрисдикційних органах за позовами проти України розглядаються інвестиційні справи, справи, пов’язані з арештом суден, справи, розпочаті за позовами до Фонду державного майна України, та справи, пов’язані із захистом майнових інтересів держави Україна за кордоном.

Три позови розглядаються у Міжнародному Центрі з врегулювання інвестиційних спорів при Світовому Банку (м. Вашингтон, США), два – у Федеральному Суді Канади.

Крім того, як повідомив міністр юстиції України, позови подано до Суду Південного Каїру (Єгипет), Міжнародного Арбітражного суду (Париж), Стокгольмського Арбітражного Інституту (Швеція), Земельного суду Берліна (Німеччина) тощо.

Серед позовів, щодо яких очікується винесення рішення протягом 2004 року, Олександр Лавринович назвав позов литовської компанії "Токіос Токелес" до держави Україна та позов "TMR Energi Limited" (щодо арешту українського літака АН-124 "Руслан").

Останньою справою, стороною в якій виступила держава Україна, є клопотання про започаткування арбітражного провадження у Міжнародному Центрі з вирішення інвестиційних спорів за позовом американського Фонду "Western NIS Enterprise Fund" до держави Україна.

Лавринович повідомив, що протягом 2003 року на користь держави Україна в закордонних юрисдикційних органах було ухвалено рішень на суму близько 10 млрд. доларів США.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування