Опозицію контролюватимуть парламентські пристави?

Вівторок, 10 лютого 2004, 11:37
Більшовики удосконалюють способи нейтралізації опозиції в її спробах блокування трибуни й столу спікера. Першою відповіддю на безпрецедентні події 23-24 грудня було обнесення скляною перегородкою пульту система "Рада". Тепер пропонується запровадити Службу парламентського пристава, який би слідкував за порядком у сесійній залі.

Створенням приставів перейнявся постійний представник президента в парламенті Олександр Задорожній. Він вніс законопроект, який легалізує парламентських охоронців шляхом внесення змін до деяких законів.

Законопроектом Задорожнього, зареєстрованим 26 січня 2004 року за № 5036, пропонується внести низку змін до двох законів України: "Про статус народного депутата України" та "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб".

Задорожній у своєму законопроекті пропонує формувати Службу парламентського пристава із співробітників Управління державної охорони України. Це та сама структура, яка охороняє перших осіб держави. Саме там до рангу майора дослужився відомий усім Микола Мельниченко.

На Службу парламентського пристава пропонується покласти державну охорону зали пленарних засідань Верховної Ради, забезпечення безпеки нардепів у залі пленарних засідань Верховної Ради, а також охорону майна, що забезпечує діяльність парламенту та знаходиться у залі її пленарних засідань.

Відповідно до законопроекту, керівник Служби парламентського пристава призначатиметься на посаду і звільнятиметься з посади начальником Управління державної охорони України за погодженням з головою Верховної Ради. А, як відомо, сам начальник УДО призначається й звільняється з посади президентом України.

Як пропонується у законопроекті Задорожнього, оперативне керівництво Службою парламентського пристава під час пленарних засідань здійснюватиме головуючий на засіданні.

Служба парламентського пристава виконує розпорядження головуючого на пленарному засіданні Верховної Ради "щодо припинення порушень дисципліни народними депутатами України та (або) ліквідації перешкод у проведенні пленарного засідання, створених народними депутатами України".

Разом із цим законопроектом, народний депутат Задорожній також вніс проект постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради (№ 5037).

Там пропонується деталізувати перелік дій, якими депутати не повинні заважати проведенню засідання Верховної Ради. У складанні переліку заборонених вчинків відчувається враження від подій кінця минулого року.

Отже, крім вигуків, оплесків та вставання, депутатам забороняється також "використання гучномовців, засобів мобільного зв’язку". Вони повинні утримуватися від дій, що можуть спричинити пошкодження або знищення парламентського майна.

(Цікаво, що у тексті проекту міститься помилка, оскільки від депутатів вимагається наступне: "депутати не повинні заважати проведенню засідання Верховної Ради України діями, які перешкоджають викладенню або сприйманню виступу або обговоренню питання (вигуками, оплесками, вставанням, використанням гучномовців, засобів мобільного зв’язку тощо), та утримуватися від дій, що можуть спричинити пошкодження або знищення майна...". Звідси логічно випливає, що народні депутати повинні не утримувати себе від того, щоб псувати майно парламенту.)

Знищення майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України, може стати підставою для застосування до депутата таких заходів впливу: попередження, догана, сувора догана та інші заходи, передбачені Регламентом, з наступним повідомленням про них в газеті "Голос України" та на веб-сайті Верховної Ради.

Шкода, завдана народним депутатом майну, що забезпечує діяльність Верховної Ради, відшкодовуватиметься ним в порядку, встановленому законом.

У Регламенті Верховної Ради також пропонується закріпити положення: якщо депутат, стосовно якого було прийнято рішення Верховної Ради з вимогою залишити залу до кінця засідання, відмовляється залишити залу, головуючий на засіданні "припиняє засідання або дає розпорядження Службі парламентського пристава про негайне примусове виведення такого депутата із зали засідань".

У разі систематичних порушень дисципліни групою народних депутатів (більше трьох осіб – відповідно до проекту) у залі пленарних засідань або "систематичного створення перешкод у засіданні Верховної Ради та неможливості привернути увагу народних депутатів", головуючий на засіданні може дати доручення комітету з Регламенту і депутатської етики "встановити порушників дисципліни та залишити залу пленарних засідань, що автоматично означає перерву у засіданні Верховної Ради України".

Також передбачається встановити окремі правила щодо носіння зброї народними депутатами. Так, у залі пленарних засідань пропонується заборонити перебування із холодною й вогнепальною зброєю.

Депутати, які мають право на носіння холодної чи вогнепальної зброї, будуть зобов’язані залишити її у спеціально обладнаній кімнаті під охороною. Якщо обранець відмовляється залишити зброю, головуючий на засіданні дає розпорядження Службі парламентського пристава про негайне примусове виведення такого депутата із зали засідань.

У цьому випадку, за висновком комітету з депутатської етики, Верховна Рада без обговорення може прийняти рішення про позбавлення депутата права брати участь у пленарних засіданнях (до п’яти засідань). Це рішення доводитиметься до відома виборців через газету "Голос України" та веб-сайт Верховної Ради України.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту постанови, системне застосування таких норм разом з положеннями, котрі пропонується внести до Законів "Про статус народного депутата України" та "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб", дасть можливість "реалізувати конституційні повноваження Верховної Ради України без недоречних перешкод та ускладнень".

Автор: Дмитро Котляр, експерт Лабораторії законодавчих ініціатив

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News