Задорожній задоволений розглядом кандидатів ЦВК

Середа, 11 лютого 2004, 13:30
Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування рекомендував парламентові розглянути на пленарному засіданні кандидатури членів Центральної виборчої комісії, подані президентом Леонідом Кучмою.

Про це розповів у середу постійний представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожній, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, таке рішення комітету було прийняте одноголосно.

За словами Задорожнього, розгляд кандидатур на посади членів ЦВК запланований в парламенті на вівторок, 17 лютого.

Він повідомив, що на засіданні комітету представляв кандидатури на посади членів ЦВК, подані президентом.

Постпред глави держави в парламенті уточнив, що члени комітету мали питання до деяких кандидатів з приводу їхньої політичної позиції, життєвого досвіду, професіоналізму.

Комітет визначив порядок розгляду цього питання на пленарному засіданні. Порядок передбачає виступ глави профільного комітету, виступ кожного з кандидатів, відповіді на питання, а також обговорення кандидатур у залі. Також визначено порядок голосування по цьому питанню.

Депутат висловив задоволення "професійним, толерантним підходом" членів комітету до кандидатур, внесених Кучмою.

Як повідомлялося, шестирічний термін повноважень 12-ти членів ЦВК минув 20 січня 2004 року. Відповідно до Конституції, членів Центвиборчкому призначає і звільняє Верховна Рада за поданням президента.

3 лютого президент України вніс до Верховної Ради проекти постанов про припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії і призначення нових членів ЦВК.

Зокрема, президент пропонує призначити членами ЦВК Валерія Бондика, Ярослава Давидовича, Сергія Ківалова (народний депутат, голова Вищої ради юстиції України), Юрія Донченка, Валентину Завалевську, Володимира Заплатинського, Ігоря Качура. Серед пропонованих на посади членів ЦВК також Руслан Князевич, Михайло Охендовський, Броніслав Райковський, Броніслав Стичинський, Ігор Толкачов.

У проекті іншої постанови президент пропонує в зв'язку з завершенням терміну повноважень припинити повноваження членів ЦВК Віктора Алсуф'єва, Олександра Гашицького, Ярослава Давидовича, Миколи Коваля, Михайла Рябця, Василя Співака.

У зв'язку з виходом на пенсію пропонується припинити повноваження членів ЦВК Ренольда Давидова, Валентина Данилюка, Олександра Нельги, Галини Старовойтової, Людмили Татарникової.

Крім того, пропонується припинити повноваження члена ЦВК Миколи Дем'яненко в зв'язку зі смертю (замголови ЦВК Дем'яненко помер у жовтні 2003 року на 58-м року життя після тривалої хвороби).

До складу ЦВК входить 15 членів. Вони призначаються на посаду Верховною Радою по представленню президента. Така ж процедура припинення повноважень членів ЦВК.

29 січня Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, у якій, зокрема, радить президентові України невідкладно подати в парламент пропозиції щодо кандидатів на вакантні посади членів ЦВК.

Читайте також:

Новий ЦВК: люди СДПУ(О), КПУ, Литвина, донецьких...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...